Springen naar inhoud

massaprocent bij vriespuntsverlaging


  • Log in om te kunnen reageren

#1

brammeke

    brammeke


  • 0 - 25 berichten
  • 15 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 juni 2010 - 16:52

Hey,

Ik ben een oefening aan het maken omtrent vriespuntsverlaging maar zit met een klein probleempje bij deze oefening. Ik hoop bij deze dat jullie mijn mening kunnne bevestigen, verbeteren.

De opgave: -1,28įC is het vriespunt van een oplossing van NaCl, met dichtheid 1,01g/mL bereken massa% van die oplossing

antwoord: We kunnen de molaliteit (m bepalen) met de forumule: deltaT = Kf(die van water = waterige oplossing)*i(van 't hoff factor)*m. Hierbij komen we een m uit van 0,344mol/kg oplosmiddel.

Vanuit dit aantal mol kunnen we nu het aantal gram NaCl bepalen in die 1kg oplosmiddel. = 20g/kg oplosmiddel.

En de massaprocent tot slot is dan (20g/1000)/(1+(20/1000))*100% = 2%.

Deze oplossingsmethode lijkt me te kloppen, maar mijn vraag is nu of dit wel degelijk klopt aangezien er een gegeven dichtheid is maar dat we deze gewoon verwaarlozen, niet gebruiken.

Alvast bedankt

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Typhoner

    Typhoner


  • >1k berichten
  • 2446 berichten
  • VIP

Geplaatst op 08 juni 2010 - 17:14

je methode lijkt okť (niet nagerekend), maar die dichtheid heb je niet nodig: uit de molaliteit kan je rechtstreeks de massaverhoudingen afleiden.

Als nu bijv. de molariteit was gevraagd had je dat wel nodig.

Veranderd door Typhoner, 08 juni 2010 - 17:15

This is weird as hell. I approve.

#3

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3332 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 08 juni 2010 - 21:23

je ben vergeten dat NaCl in 2 ionen splitst mee te nemen. Daardoor heb je de helft van de berekende hoeveelheid nodig.

Verder ziet het er goed uit.

ik zal het morgen even na rekenen.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#4

brammeke

    brammeke


  • 0 - 25 berichten
  • 15 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 juni 2010 - 09:32

Maar met de van't hof factor = in hoeveel ionen NaCl splitst heb ik toch al rekening gehouden bij het bepalen van de molaliteit.

Want de formule was toch deltaTf(1,28) = Kf(1,86c/m)*van 't hoff factor (=2)*m(molaliteit).

En hier haal ik dan men m uit. Dit lijkt me dan toch de juiste want heb hier dan toch al rekening gehouden met die 2.

Of heb die nog ergens nodig, zoals blijkt uit bovenstaande reactie

#5

Typhoner

    Typhoner


  • >1k berichten
  • 2446 berichten
  • VIP

Geplaatst op 09 juni 2010 - 12:41

ja inderdaad, de Van 't Hoff-factor zorgt daarvoor. Ik heb het nagerekend.
This is weird as hell. I approve.

#6

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3332 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 09 juni 2010 - 18:21

ok dan keek ik er overheen.

excuus

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures