Springen naar inhoud

verhouding van water/vet in boter


  • Log in om te kunnen reageren

#1

tamtamtam

    tamtamtam


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 09 juni 2010 - 16:10

Ik moet de verhouding van water/vet in boter gaan berekenen met een proef,

ik weet dat ik het moet verwarmen , maar hoe ik dan het water en boter krijg etc. weet ik niet..

iemand een idee?

ik heb gehoord dat je zout kan gebruiken?!

Veranderd door tamtamtam, 09 juni 2010 - 16:19


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3334 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 09 juni 2010 - 18:19

als je het mengsel weegt en verwarmt tot een 100 graden, wat gebeurd er dan met het water en wat doet je vet?

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#3

tamtamtam

    tamtamtam


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 09 juni 2010 - 18:58

het water verdampt, het vet wordt vloeibaar denk ik..

#4

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3334 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 09 juni 2010 - 19:57

wat gebeurd er met de massa van je mengsel als al je water verdampt is?

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#5

kdamme

    kdamme


  • >25 berichten
  • 41 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 juni 2010 - 20:20

Ik ben duidelijk niet thuis in dit soort analyses, maar als je alleen op verwarmen afgaat, kunnen er dan geen andere, vluchtigere stoffen verdampen die je onterecht meerekent met je verdampte water?

Als je googlet op "watergehalte in boter" komt er een schoolproefje voorbij waar een methode wordt gegeven. Wellicht kun je ook aan de NEN-norm komen die van toepassing is: NEN-ISO 8851-1:2004

http://www.chemiefor...t=0 levert een discussie over watergehalte in margarine.

En als je verder rondkijkt, lijkt me een gehalte van 16% water iets om in je achterhoofd te houden. (Mits je het hebt over boter en niet over margarine, want daar mag wat meer inzitten.)

#6

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3334 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 10 juni 2010 - 08:58

Gezien de chem level en mannier van vragen verwacht ik dat het een experiment moet zijn voor de middelbare school. Ik denk niet dat het zo'n ramp zal zijn als de meting een paar tienden % er naast zal zijn.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#7

Nelis77

    Nelis77


  • >25 berichten
  • 65 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 juni 2010 - 10:21

Bepaling met Dean-Stark

Watergehalte in vet/olie waarbij het gehalte hoger dan 1% wordt geschat, wordt met Dean-Stark bepaald.

http://en.wikipedia....Stark_apparatus

Ik had het eerst per ongeluk bij de bovenvermelde topic geplaatst maar mijn post moest dus hier komen :P

Mvg
Niels





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures