Tin -Lood legering

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Berichten: 7

Tin -Lood legering

Wie heeft informatie of ervaring over het scheiden van lood uit een tinlegering.

Ik heb meerdere tinnen borden gesmolten, die ook persentages lood bevatten, die voor mijn nieuwe gietwerken geen lood mogen bevatten.

Nu wil ik deze tinlegering zuiveren van lood,wie heeft hier een oplossing voor ?

Berichten: 654

Re: Tin -Lood legering

Tin en lood scheiden is moeilijk en vrij specialistisch. Tin en lood lijken namelijk erg op elkaar, ook in de chemie. Misschien dat je het kan proberen door de metalen op te lossen in salpeterzuur (hele nare producten, er zullen zeer giftige stikstofoxiden vrijkomen en je maakt zeer schadelijke loodzouten), te neutraliseren en vervolgens neerslaan met een NaCl-oplossing. Loodchloride is heel erg slecht oplosbaar in water, terwijl tinchloride goed oplost. Er zal ook wat basisch tinchloride neerslaan door hydrolyse.

Je tin kan je dan door elektrolyse uit je oplossing krijgen. Daarmee zal je denk ik wel een >95% zuivere tin kunnen krijgen.

Gebruikersavatar
Berichten: 421

Re: Tin -Lood legering

wouterman schreef: Tin en lood scheiden is moeilijk en vrij specialistisch. Tin en lood lijken namelijk erg op elkaar, ook in de chemie. Misschien dat je het kan proberen door de metalen op te lossen in salpeterzuur (hele nare producten, er zullen zeer giftige stikstofoxiden vrijkomen en je maakt zeer schadelijke loodzouten), te neutraliseren en vervolgens neerslaan met een NaCl-oplossing. Loodchloride is heel erg slecht oplosbaar in water, terwijl tinchloride goed oplost. Er zal ook wat basisch tinchloride neerslaan door hydrolyse.

Je tin kan je dan door elektrolyse uit je oplossing krijgen. Daarmee zal je denk ik wel een >95% zuivere tin kunnen krijgen.
Wat gebeurt er dan met het loodzout? Is die nog om te zetten naar gewoon lood?

Berichten: 654

Re: Tin -Lood legering

Op meerdere manieren kan je dat nog omzetten naar lood. Een smelt-elektrolyse, reductie met magnesium, aluminium oid. Eventueel oplossen in salpeterzuur (onder vorming van koningswater/zoutzuurgas). Maar je lood zal vermoedelijk zeer sterk verontreinigd zijn, dus niet zo interessant om te proberen.

Berichten: 7

Re: Tin -Lood legering

Tin en lood lijken inderdaad veel op elkaar, maar om het zo chemisch te scheiden,is toch wel heftig.

De smelttemperatuur van tin en lood liggen uit elkaar,eerst heb ik de tinlegering gesmolten,en daarna langzaam af laten koelen, totdat het lood vaste vorm aannam,en tin nog vloeibaar was.

Bij afgieten blijkt toch dat er lood in de tin zit,dus het temperatuurverschil blijkt te klein te zijn, maar het werkte ten dele.

Bij het wegen van de tin , was hetzelfde volume lichter, maar niet de oplossing.

Gebruikersavatar
Berichten: 421

Re: Tin -Lood legering

Ik weet het niet zeker, maar valt er niet iets te doen met het verschil in gewicht van de twee stoffen? Misschien als je het smelt en een tijd zo laat staan dat het lood meer onderin gaat zitten?

Tin 118 gram

Lood 207 gram

Berichten: 654

Re: Tin -Lood legering

Tin en lood vormen samen een eutecticum, de metalen ga je dus niet goed van elkaar scheiden door smelten.

Een oplossing van tin in lood is homogeen en zal je ook niet kunnen scheiden door massaverschil.

Berichten: 7

Re: Tin -Lood legering

Nu heb ik een info ontvangen ,die aangeeft, als je de tinlegering met lood een hoge temperatuur laat aannemen, dat de tin daarna komt bovendrijven, weet iemand hier iets meer van af.

Ik had niet verwacht dat het zo moeilijk te scheiden was.

Berichten: 654

Re: Tin -Lood legering

Bij een grote overmaat tin zal dat inderdaad het geval zijn, maar dit zal niet of nauwelijks zuiver zijn.

Berichten: 7

Re: Tin -Lood legering

Een zilvertin gegoten AWARD : krijgt de man of vrouw die de oplossing bied, voor het scheiden van LOOD UIT TIN.

Wij leven in een tijdperk dat bijna alles mogelijk is.

Ik zoek de doorzetter,de vechter,de overwinnaar, die in gewoon nederlands kan aangeven op welke eenvoudige manier dat mogelijk is.



Mijn dank gaat uit naar de personen die nu al gereageerd hebben!!

Berichten: 119

Re: Tin -Lood legering

ik heb een keer ergens gezien dat ze tin opgelost hadden in HCl en aan die oplossing (nu mild zuur) een stuk gegranuleerd zink toevoegden.

er ontstonden zuivere tinkristallen aan het oppervlakte van de zink.

is dit een idee?

succes

Berichten: 7

Re: Tin -Lood legering

Het klinkt goed, maar ik heb( code 2) dus weet niet wat HCI (nu mild zuur ) betekent, en gegranuleerd zink.

Als het mogelijk is ,graag in begrijpelijke taal.

Maar dit ga ik zeker uitzoeken!!

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: Tin -Lood legering

Zoutzuur (HCl, niet HCI) en verpoederd zink.

Gebruikersavatar
Berichten: 421

Re: Tin -Lood legering

Dus richard lost zijn hele tin/lood legering op in zoutzuur en doet daar dan zuiver zink poeder bij? Ik zie niet echt waarom dat werkt...

Als je dit wel gaat proberen richard dan zou dit eerst op kleine schaal proberen en paar goeie containers/flessen met veilige sluiting kopen. Loodzouten (zoals loodchloride) zijn erg giftig voor jou, de mensen in je omgeving en het milieu. Loodzouten zijn cumulatief, het blijft zitten en bouwt op qua giftigheid. Handen wassen na werken met dit spul is een must. Handschoenen gebruiken raad ik sterk aan. Oplossen van metalen in zoutzuur kan ook borrelen, als dit gebeurt, moet je het afdekken met een doekje (bijv. keukenpapier). Dit voorkomt dat de giftige deeltje in de lucht komen en in je longen.

Ook nog een kleine waarschuw over zoutzuur (HCl), dit spul moet je in een goeie veilige container/fles bewaren (de fles van de winkel is goed). Doe je dit niet, het komt in aanraking met de lucht, dan heb je binnen no time overal roest. Dus dure gereedschap dat ook in de schuur ligt gaat er kapot van.

Berichten: 654

Re: Tin -Lood legering

@Z4x:

Zink is zeer onedel en een redoxreactie zal er ontstaan tussen tinionen en het zinkmetaal. Nadeel is dat lood dit ook doet, dus je zinkoplossing moet al goed zuiver zijn. Loodchloride is enigszins oplosbaar in zoutzuur, dus dat lijkt me niet handig om te proberen, dan heb je wederom onzuiver tin.

Zn + Sn2+ -> Zn2+ + Sn

Reageer