isomeren

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 14

isomeren

Hallo,

Ik heb moeite om alle verschillende soorten stereoisomeren te vatten nl het verschil tussen diastereoisomeren, epimeren, anomeren, etc

Is er misschien iemand die dit kan verduidelijken??

Tevens moet ik ook het aantal stereo isomeren van volgende molecule bepalen...

Hoe doe je dit precies? Beide methyl groepen zijn naar voor gericht. Dus bovenste koolstof heeft R config en onderste (ortho) S configuratie

Afbeelding

Berichten: 2.337

Re: isomeren

Beide zijn wel naar voor gericht maar de één wel axiaal en de andere equatoriaal.

anomeer kom je enkel bij suikers tegen. de alfa anomeer is met de hydroxylgroep op koolstof 1 naar onder en de bèta naar boven.

2 moleculen zijn elkaars epimeren wanneer ze maar in één stereocenter van configuratie verschillen (de ene R de ander S). ongeacht het totale aantal stereogene centra.

diastereomeren zijn verbindingen waar meerdere stereogene centra een andere configuratie hebben, maar wanneer ze allemaal anders zijn dan krijgen we een enantiomeer, de 2 moleculen zijn dan perfect elkaar spiegelbeeld.

Meso vormen is bijvoorbeeld wanneer bij jou molecule de 2 methylgroepen naar boven staan en bij de andere beide naar onder. Wanneer je de ene molecule dan omdraait krijg je precies dezelfde molecule. De 2 moleculen zijn dus eigenlijk gelijk en geen isomeren van elkaar.

Reageer