Pagina 1 van 1

Regel voor inertie van een zout

Geplaatst: zo 15 aug 2010, 13:21
door BMS
Hallo iedereen

Ik vroeg mij af of er een regel bestaat of een zout al dan niet inert is. Hoe kan je weten dat bijvoorbeeld keukenzout niet inert is, terwijl (di)natriumcarbonaat wel?

Groetjes

Tim

Re: Regel voor inertie van een zout

Geplaatst: zo 15 aug 2010, 13:29
door jhullaert
Inert? Op welke manier?

Als je zoutzuur over natriumcarbonaat gooit zal dat snel weggereageerd zijn terwijl je keukenzout niet zal reageren.

Re: Regel voor inertie van een zout

Geplaatst: zo 15 aug 2010, 15:05
door BMS
Bij een elektrolyse, hierbij gebruik ik natriumcarbonaat omdat er bij keukenzout chloorgas gevormd wordt, terwijl bij natriumcarbonaat waterstofgas en zuurstof.

Re: Regel voor inertie van een zout

Geplaatst: zo 15 aug 2010, 15:37
door jhullaert
Je kan dat zien in een tabel met standaard elektrode potentialen.

Re: Regel voor inertie van een zout

Geplaatst: zo 15 aug 2010, 20:21
door woelen
Bij een elektrolyse, hierbij gebruik ik natriumcarbonaat omdat er bij keukenzout chloorgas gevormd wordt, terwijl bij natriumcarbonaat waterstofgas en zuurstof.
Niet alleen het zout is van belang, ook de gebruikte electroden.

Ga er maar van uit dat chloride, bromide en jodide vorming van halogenen geven aan de anode (mits die bestaat uit niet-oxideerbaar materiaal).

Zuurstof krijg je met (bi)carbonaat, (bi)sulfaat, nitraat, perchloraat, fosfaat, bromaat.

Aan de kathode krijg je waterstof met chloride, bromide, jodide, carbonaat, sulfaat, nitraat, perchloraat en fosfaat. Met bromaat krijg je aan de kathode echter ook broom.