Springen naar inhoud

Sucrose


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Pulja

    Pulja


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 augustus 2010 - 16:53

Waarom verandert de optische activiteit van sucrose in HCl van +66 naar -20?

Valt Sucrose in HCl uit tot glucose en fructose? Zo ja, dan zou de draaingsvermogen van fructose groter zijn maar waarom?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 28 augustus 2010 - 20:38

Suiker die is gehydrolyseerd tot fructose plus glucose heet ook wel "invertsuiker", precies omdat de rotatie van het polarisatievlak door dit proces omdraait.

Wat bedoel je met de tweede vraag? "Het draaingsvermogen van fructose" is groter dan wat? De optische rotatie van een stof is geen eenvoudige functie van de atomen, dus het waarom van een specifieke rotatie is niet eenvoudig te bepalen.

#3

Pulja

    Pulja


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 augustus 2010 - 11:23

Wel als uitleg staat dat Sucrose in HCl uiteenvalt in glucose en fructose en het verkregen mengsel linksdraaiend is want het draaiingsvermogen van fructose is groter dan die van glucose....
Dus sucrose is een invertsuiker en het draaiingsvermogen veranderd van zin door hydrolyse ( verandering van de chirale centra?) en dat verklaart dan van +60 naar -20?

Veranderd door Pulja, 29 augustus 2010 - 12:35


#4

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 29 augustus 2010 - 19:08

Het optische activiteit van sucrose verandert niet, het komt doordat de sucrose verdwijnt en glucose en fructose onstaan die beide hun eigen speifieke activiteit hebben.
De activiteit van de oplossing is een optelsom van de activiteiten van de aan wezige stoffen.

Specifieke rotaties:
Sucrose +66.5°
Fructose -92.4°
Glucose +52.7°

Veranderd door Gerard, 29 augustus 2010 - 19:09


#5

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 30 augustus 2010 - 20:52

Dus sucrose is een invertsuiker en het draaiingsvermogen veranderd van zin door hydrolyse ( verandering van de chirale centra?) en dat verklaart dan van +60 naar -20?

Lees mijn eerdere post nog eens na, hier klopt niets van. Als je sucrose hydrolyseert heet het resulterende mengsel invertsuiker. De chirale centra veranderen hierdoor niet, alleen de anomere koolstof verandert misschien van configuratie.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures