Springen naar inhoud

[scheikunde] hoeveelheid suiker in 250ml druivensap


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Emiel89

    Emiel89


  • 0 - 25 berichten
  • 12 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 september 2010 - 21:31

Goeie dag, ik heb erg lang vakantie gehad en ben een beetje het scheikundige rekenen verleert en heb er ook redelijk moeite mee. En ik moet deze opdracht over 5 dagen af hebben. Dus als iemand uitleg kan geven dan ook graag met de formules erbij. dus hier gaat ie.

Druivensap bevat 19,2%(m/m) suiker. De dichtheid van het druivensap is 1,07 g/ml.
a Hoeveel suiker bevat 250 ml van het druivensap?
250 ml sap wordt verdund met 250 ml water (dichtheid water: 1,00 g/ml).
b Hoeveel % (m/m) suiker bevat het verdunde druivensap?

Ik heb geprobeerd deze op te lossen door het formule van de massa fractie de m te isoleren en zo terug te rekenen. maar overduidelijk werkt dit niet..
ik snap al niet hoe ik aan de massa kan komen terwijl ik hier geen duidelijk formule voor heb. of een bepaald component uit een formule te isoleren.

Als iemand hier het antwoord met uitleg kan geven ben ik erg dankbaar.

Alvast bedankt.

Emiel de Jonge

Veranderd door Emiel89, 01 september 2010 - 21:37


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 01 september 2010 - 21:43

Hoeveel weegt 250 ml van je sap, uitgaande van de gegeven dichtheid?

#3

Emiel89

    Emiel89


  • 0 - 25 berichten
  • 12 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 september 2010 - 06:27

de massa van het suiker in het sap moet ik berekenen vanuit het aantal ml en de dichtheid alleen hoe i got no clue.

#4

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 02 september 2010 - 07:38

Probeer zo goed mogelijk antwoord te geven op de vraag van Fuzzwood, je wordt dan stap voor stap naar het antwoord geleid en zo nodig krijg je ook de uitleg.

Opnieuw: Hoeveel weegt 250 ml sap met een dichtheid van 1,07 g/ml.

#5

Emiel89

    Emiel89


  • 0 - 25 berichten
  • 12 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 september 2010 - 14:13

250 ml x 1,07 g/ml=267,5 g

267,5 g sap

sorry ik had de vraagstelling verkeert.

Veranderd door Emiel89, 02 september 2010 - 14:14


#6

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 02 september 2010 - 16:24

Goed, stel dat 267,5g sap nu 100 % m/m is, hoeveel g komt dan overeen met 19,2 % m/m?

#7

Emiel89

    Emiel89


  • 0 - 25 berichten
  • 12 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 september 2010 - 16:50

267,5/100 x 19,2 = 51,36 g

#8

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 02 september 2010 - 16:57

Precies, dat is dus je aantal gram suiker in 250 ml druivensap ;)

#9

Emiel89

    Emiel89


  • 0 - 25 berichten
  • 12 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 september 2010 - 17:40

heel erg bedankt.

#10

Emiel89

    Emiel89


  • 0 - 25 berichten
  • 12 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 september 2010 - 19:21

Vraag b is dan,


250 ml x 1,00 g/ml= 250 g

267,5 g + 250 g = 517,5 g

51,36 g / 517,5 g x 100 % = 9,92 % (m/m)?

zo niet zou ik hier ook graag wat info over willen hebben...

alvast bedankt

#11

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 02 september 2010 - 19:27

Zo had ik hem inderdaad ook bedacht. Eigenlijk ook wel logisch want je verdubbelt het volume; 17g op 500 g maakt het hem dan ook niet ;)

#12

Emiel89

    Emiel89


  • 0 - 25 berichten
  • 12 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 september 2010 - 20:31

heel erg bedankt in ieder geval.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures