[scheikunde] berkenen uit equivalentiepunt massapercentage

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 11

[scheikunde] berkenen uit equivalentiepunt massapercentage

Hallo,

Ik zit al een tijdje op dit forum te kijken als ik niet uit een vraag kom, en het helpt me meestal enorm op weg. Nu kan ik echter geen antwoord vinden op mijn vraag, dus maak ik zelf even een onderwerp aan.

De vraag is: "Bereken uit het equivalentiepunt het massapercentage azijnzuur in huishoudazijn (antwoord moet ong. 8% zijn"

We hebben 3.0570 gram azijn in een bekergals met 25 ml demiwater.

We hebben getritreerd met 0.1 M NaOH

Het equivalentiepunt heb ik met behulp van dit onderwerp berekend:

http://www.chemieforum.nl/forum/index.php?showtopic=14764

1 mol azijnzuur : 1 mol natronloog

afgewogen hoeveelheid azijn: 3.0570 gram

Mw azijn: 1 mol -> 60.05196 gram

aantal mol azijn: 3.0570/60.05196 = 0.051 mol azijn.

Zo dus ook 0.051 mol NaOH

concentratie van NaOH: 0.1 M

V = 0.051/0.1 = 0.51 L

Dus het equivalentiepunt is 0.51 L.

Ik vraag me af of ik dit überhaupt wel goed heb gedaan, maar ik heb gewoon de stapjes gevolgd alleen dan met mijn eigen resultaten.

Nu is de vraag ook nog hoe bereken ik hieruit het massapercentage azijnzuur in azijn.

Ik hoop echt dat iemand mij kan helpen!

Al vast bedankt!

Groetjes, van de wekker

Berichten: 11

Re: [scheikunde] berkenen uit equivalentiepunt massapercentage

Ik vraag me nu wel heel erg af, of ik het equivalentiepunt wel juist berekent heb...

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: [scheikunde] berkenen uit equivalentiepunt massapercentage

Wat je beschrijft is een experiment: je moet eerst meten hoeveel natronloog je werkelijk nodig hebt om het monster te titreren. Pas daarmee kun je het massapercentage uitrekenen.

Als je meting nou eens 40,00 ml zou zijn, kun je dan het massapercentage bepalen?

Edit: ik help je even iets verder op weg: je weegt ongeveer 3 gram azijn af, geen 3 gram azijnzuur.

Berichten: 11

Re: [scheikunde] berkenen uit equivalentiepunt massapercentage

We hebben 30.00 ml Natronloog (0.1 molair ) getritreerd.

Ik weet hoe je het massapercentage zou moeten berkenen.

Namelijk: (massa gedeelte dat je wilt weten / massa totaal ) x 100%

Met die hint, kwam ik op het idee even een reactievergelijking op te stellen:

CH3COOH + NaOH -> CH3COO- + Na+ + H2O

molverhouding:

1 : 1 -> 1 : 1 : 1

Dus nu zou ik de massa van azijnzuur moeten bepalen (CH3COO-)

1 mol NaOH | 1 mol NaOH | x mol NaOH

0.1 L | 100 ml | 30.00 ml

(dit stelt een verhoudingstabel voor, alleen krijg ik het niet netjes recht onder elkaar)

x mol NaOH = 30.00/100 = 0.3 mol NaOH gebruikt voor deze titratie

Dus zal er ook 0.3 mol CH3COO- ontstaan zijn.

1 mol CH3COO- weegt 59.044 gram

0.3 mol CH3COO- weegt dan 17.7132 gram

Massapercentage : (17.7132 / 3.0570) x 100 % = 579.43 %

En dat klopt niet, maar ik zie niet waar ik de fout in ga.

:-k :(

Re: [scheikunde] berkenen uit equivalentiepunt massapercentage

"x mol NaOH = 30.00/100 = 0.3 mol NaOH gebruikt voor deze titratie"

Je hebt x ml van 0,1 mol/l = x ml.(mol/l)=x 10-3.l.(mol)/l)=x 10-3.mol = x mmol

Berichten: 11

Re: [scheikunde] berkenen uit equivalentiepunt massapercentage

Bedankt voor het lezen van mijn probleem :)

Maar ik begrijp even niet waarom ik naar mmol moet rekenen?

Ik ben echt een wandelende scheikunderamp[8']

Re: [scheikunde] berkenen uit equivalentiepunt massapercentage

Je moet beginnen met de stof waarvan je weet hoeveel er in zit en dat is niet de azijn want dat wil je nu net bepalen.

1.Hoeveel NaOH zit er dan in 30 ml?

2. Met hoeveel azijnzuur komt dit overeen (reactievergelijking)?

3. Hoeveel % is het van de ingewogen hoeveelheid azijn?

0,1 M NaOH ~ 0,1 mol/l ~ 100 mmol/l

Berichten: 11

Re: [scheikunde] berkenen uit equivalentiepunt massapercentage

1)

100 mmol NaOH per liter

100 mmol | 100 mmol | X mmol

1 L | 1000 ml | 30 ml

dus is er (100 * 30) / 1000 ml = 3 mmol NaOH aanwezig

2)

Volgens de reactievergelijking:

CH3COOH + NaOH -> CH3COO- + Na+ + H2O

Is de molverhouding 1 : 1 dus is er ook 3 mmol azijnzuur ontstaan

3)

1 mol azijn | x mol

60.05 gram | 3.0570 gram

dus is er (1 * 3.0570) / 60.05 = 0.0509 mol azijn geweest

0.0509 mol = 50.9 mmol azijn

Massapercentage: (hoeveelheid azijnzuur / hoeveelheid azijn) * 100 %

3/50.91 = 0.0589

0.0589 * 100% = 5.89 %

Massapercentage azijnzuur in azijn is 5.89%

Zit ik zo in de goede richting te deken? Of gaat dit helemaal de verkeerde kant op?

Ik ben blij dat er iemand is die me even een duwtje in de goede richting geeft! :)

Re: [scheikunde] berkenen uit equivalentiepunt massapercentage

Ziet er goed uit, ;)

"Is de molverhouding 1 : 1 dus is er ook 3 mmol azijnzuur ontstaan"

Het moet zijn: er is 3 mmol azijnzuur verbruikt of er is 3 mmol acetaat ontstaan.

Berichten: 11

Re: [scheikunde] berkenen uit equivalentiepunt massapercentage

Och ja, een slordigheidsfoutje :|

Ik wil u ontzettend bedanken voor uw hulp! :D

Reageer