Springen naar inhoud

Acetylsalicylzuur bereiding


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Charlouis

    Charlouis


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 oktober 2010 - 15:41

Waarom mag bij de bereiding van acetylsalicylzuur niet boven de 60įC verwarmt worden?

Dit heeft zeker niets te maken met de kookpunten van salicylzuur en azijnzuuranhydride denk ik want die zijn veel hoger!

# Moderatoropmerking
Marjanne: Ik heb de titel van je topic aangepast. Die was precies dezelfde als je andere topic [-X

Veranderd door Marjanne, 17 oktober 2010 - 10:14


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Beryllium

    Beryllium


  • >5k berichten
  • 6314 berichten
  • Minicursusauteur

Geplaatst op 17 oktober 2010 - 18:38

Schrijf eens op wat je precies moet doen?
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

#3

Charlouis

    Charlouis


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 oktober 2010 - 14:35

Wat je dus precies moet doen:

* Salicylzuur omkristalliseren.
* Azijnzuuranhydride destilleren

* 10 g van je salicylzuur + 15 g van je azijnzuuranhydride + 5 druppels zwavelzuur
* Schudden tot gemengd
* En dan opwarmen tot 50 ŗ 60 graden

En dan vraagt de leerkracht, wrm mag je niet boven de 60įC verwarmen....

#4

SamtheChemist_CF

    SamtheChemist_CF


  • >250 berichten
  • 560 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 oktober 2010 - 14:51

Beredeneer eens wat er met de 3 verschillende stoffen die je gebruikt gebeurd en ga na wat het effect van een temperatuur van +60 graden daar op kan hebben.

#5

thomas1300

    thomas1300


  • >25 berichten
  • 30 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 oktober 2010 - 15:37

Ik zat eigenlijk met net dezelfde vraag dus zal ik maar antwoorden op Sam The Chemist zijn comment...

het zwavelzuur zal 1 van C=O van azijnzuuranhydride protoneren naar C-OH (met positief geladen carbonyl C-atoom).

daarna valt de OH groep van salicylzuur aan op de positief geladen Carbonyl C-atoom en splitst er azijnzuur af van het anhydride...

Dan wordt er alleen nog maar H+ van de C-O binding weg gedaan en ontstaat de carbonylgroep terug...

Het enigste dat ik nu nog kan bedenken is dat bij te hoge temperatuur je H+ te aggresief zal zijn en 2 maal een carbonylgroep van azijnzuuranhydride zal protoneren.... alhoewel dat dat nogal wreemd klinkt in mijn oren...

Ik hoor graag je reactie

#6

thomaspupe

    thomaspupe


  • 0 - 25 berichten
  • 8 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 november 2010 - 10:25

klinkt inderdaad nogal raar, kan het ook niet zijn dat er een product gewoon gedestrueerd wordt op deze temperatuur?

#7

SamtheChemist_CF

    SamtheChemist_CF


  • >250 berichten
  • 560 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 november 2010 - 15:42

Wat ik meer bedoelde is schrijf de reactie eens uit. Hierin kan je namelijk ook denken dat het verhogen van de temperatuur een effect heeft op een verschuiving van het evenwicht waardoor een reactie b.v. sneller verloopt.

Ooit gedacht dat er met het verhogen van de temperatuur een gevaar van brand/explosie kan ontstaan?

#8

Charlouis

    Charlouis


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 november 2010 - 10:34

I.v.m. dat evenwicht of een eventueel gevaar heb ik niet echt iets concreets kunnen vinden, maar we gebruiken wel zwavelzuur als katalysator en over zwavelzuur vond ik het volgende:

Tijdens het opwarmen worden vele organische stoffen door zwavelzuur gedehydrateerd, waarbij de moleculen kapot breken en er koolstofrestanten achter blijven. Dit leidt tot bruinkleuring of zelfs zwartkleuring.

Ik denk dat dit mss eventueel een reden zou kunnen zijn als je te hoog verwarmt dat dit gebeurd...?





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures