Springen naar inhoud

extractie benzoŽzuur


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Vincent466

    Vincent466


  • 0 - 25 berichten
  • 7 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 25 november 2010 - 14:27

Hallo,

ik wil benzoŽzuur extraheren uit cranberry sap maar vraag me af hoe ik dit het beste kan doen. Tijdens mijn zoektocht op google kwam ik tolueen tegen, maar benzoŽzuur lost volgens mij niet op in tolueen.

Kan iemand mij hierbij op weg helpen?

Alvast bedankt!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 25 november 2010 - 14:37

Begin maar eens bij wikipedia.


http://nl.wikipedia....iki/Benzo√ęzuur

bij de eigenschappen: "Goed oplosbaar in Chloroform, ethanol, aceton "

#3

Vincent466

    Vincent466


  • 0 - 25 berichten
  • 7 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 25 november 2010 - 14:44

Dit had ik inderdaad al gezien, om wat duidelijker te zijn vraag ik me af hoe ik benzoŽzuur moet extraheren uit cranberrysap en met welke vloeistoffen?

Met ethanol lijkt me het meest logische maar wat heb ik er dan nog meer voor nodig?

#4

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 25 november 2010 - 15:59

Het zal er vanaf hangen wat je nu precies wilt bereiken, wil je de benzoŽzuur isoleren of wil je de benzoezuur met ander wateroplosbare stoffen in de vloeistoffase hebben.
Ethanol is een goede keuze als je alle water- en alcoholoplosbare stoffen wilt extraheren, als de benzoŽzuur wilt isoleren dan lijkt het me verstandiger te beginnen met aceton of chloroform.

Veranderd door Gerard, 25 november 2010 - 15:59


#5

opajuup

    opajuup


  • >100 berichten
  • 204 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 25 november 2010 - 17:13

Helaas zal aceton ook volledig mengen met het sap, dus dan blijft chloroform over om mee te werken.

#6

Vincent466

    Vincent466


  • 0 - 25 berichten
  • 7 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 december 2010 - 16:39

het doel is om het benzoŽzuur te isoleren uit de cranberrysap. Hiervoor is dus chloroform het meest geschikt, wat ik eruit opmaak.

Ik wil nu graag weten hoe ik het beste verder moet werken, dus heb ik nog een sterk loog nodig etc.?

#7

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 01 december 2010 - 17:58

A method for the determination of benzoic acid in solid food at 0.5-2 g/kg levels involves extraction with ether into aqueous sodium hydroxide and methylene
chloride, conversion to trimethylsilyl esters, and detection by GC and flame ionization (Larsson, 1983; AOAC,
1990). For margarine, a method using HPLC and ultraviolet (UV) detection has been described with prior extraction with ammonium acetate/acetic acid/methanol
(Arens & Gertz, 1990).

Bron: http://www.google.nl...s_wMoi0XED5ZD3w

#8

Vincent466

    Vincent466


  • 0 - 25 berichten
  • 7 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 december 2010 - 19:13

bedankt!

om het even duidelijk te maken: aan een hoeveelheid cranberrysap een kleine hoeveelheid ether toevoegen, hieraan (verzadigd?) natriumhydroxide toevoegen en schudden.
Dan de etherlaag afschenken, aan deze methyleenchloride (en NaOH?) toevoegen en weer schudden. In de waterlaag zit dan het benzoŽzuur.


Lees ik dit goed?

#9

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 01 december 2010 - 22:01

Ether en NaOH ok, maar wat die methyleenchloride daar doet ik zou het zo niet weten vermoedelijk nodig voor de verestering. Hiervoor zou je het oorspronkelijke artikel van Larson moeten vinden.

Maar een topic op dit forum: http://www.chemiefor...showtopic=17211

Veranderd door Gerard, 01 december 2010 - 22:01






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures