Springen naar inhoud

Bepaling suikergehalte in wijn


  • Log in om te kunnen reageren

#1

samthescientist

    samthescientist


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 december 2010 - 11:33

Hoi mensen,

Voor een scheikunde PO moeten we een aantal stoffen aantonen in een wijn.
Onze groepsgenoten hebben vorig jaar sulfiet aangetoond, wij willen nu het suikergehalte bepalen. Iemand enig advies wat betreft proefopzet of meetmethode? Zoals iemand in een ander topic hier op het forum hebben wij ook al deze proefopzet gevonden: http://wetenschap.in...te-in-wijn.html. De fout met betrekking tot aldehydes die reduceren tot zuren hebben wij ook gevonden. Wat vinden jullie van deze opzet?

Groeten,
Sam

Veranderd door samthescientist, 01 december 2010 - 11:37


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

DeeVee

    DeeVee


  • >250 berichten
  • 252 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 01 december 2010 - 22:06

Waarom gebruik niet gewoon een refractometer die je onmiddellijk het suikergehalte in Brix weergeeft. Er bestaan zeer handige draagbare toestelletjes voor.


Mettler Toledo portable refracto/brix meters

#3

DeeVee

    DeeVee


  • >250 berichten
  • 252 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 01 december 2010 - 22:11

Misschien ook interessant voor jou
QuickBrix wine

#4

samthescientist

    samthescientist


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 december 2010 - 22:25

Hm, ik denk dat dat te makkelijk zou zijn, toch bedankt voor de links.
Bovendien is het gewoon een normale Scheikunde PO en moeten we het met de op school aanwezige apparatuur doen. Misschien een titratie?

#5

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3323 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 02 december 2010 - 19:31

je kan een spectophotometric bepaling doen voor total sugar content. Let wel op dat je dan met geconcentreerd zwavelzuur ga werken en niet alle spectrofotometers dat kunnen hebben (hangt van cuveten/model af)

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#6

DeeVee

    DeeVee


  • >250 berichten
  • 252 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 02 december 2010 - 21:57

Bij welke golflengte(s) bepaal je dan suiker? En hoe zit dat met zwavelzuur?

#7

samthescientist

    samthescientist


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 december 2010 - 09:23

Ah, ok bedankt voor de reacties.
Hoe zouden we dat moeten aanpakken met spectrofotometrie, aangezien wij hier op school nog nooit mee hebben gewerkt (wordt wel aangemoedigd).

#8

Jooken

    Jooken


  • >250 berichten
  • 677 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 december 2010 - 10:46

Het suikergehalte in wijn kan je niet bepalen via de brekingsindex. Er zijn teveel stoffen aanwezig (ethanol, ...) die deze ook be´nvloeden. Bovendien is het suikerghalte in wijn relatief laag, omdat de meeste suikers omgezet zijn in alcohol door de gist.

Suikers kan je ook niet rechtstreeks spectrofotometrisch bepalen. Ze absorberen geen licht met golflengte groter dan 200 nm. Je kan een derivatisering proberen, maar niets garandeert dat dit gevoelig en selectief genoeg is.

Normaal bepaalt men suikers met vloeistofchromatografie.

#9

samthescientist

    samthescientist


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 december 2010 - 12:45

Hm, ok.. bedankt:)
Jammer is alleen dat we ook met vloeistofchromatografie geen ervaring hebben (wel theoretisch). Maar daar zullen we ons is in verdiepen.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures