Verhitting vetten

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 1

Verhitting vetten

Hallo mensen,

Ik zit met een dringende vraag uit de scheikundeles.

Misschien is het al onderzocht, maar ik kon niks vinden vandaar mijn vraag.

Op school heb ik geleerd dat verzadigde vetten over het algemeen bij kamertemperatuur vast zijn en onverzadigde vetten over het algemeen vloeibaar.

Nou worden vaste vetten bij verhitting vloeibaar.

Komen er dan dubbele bindingen bij en wordt het vet dus onverzadigd?

En andersom, als een onverzadigd vet gekoeld wordt en het vast wordt, springen dan de dubbele bindingen open en wordt het vet verzadigd?

Of is het gewoon een normale faseovergang en zuig ik dit uit mijn duim?

Het antwoord is vast triviaal en ik denk ook dat ik veel te ver doordenk, maar toch.

Zou iemand me willen helpen?

Groeten, Tobias.

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: Verhitting vetten

Is inderdaad een normale faseovergang. Wil je van een onverzadiging een verzadiging maken, dan dien je te hydrogeneren, waterstof eraan hangen dus. Dat gebeurt bij verwarming/afkoeling niet.

Berichten: 14

Re: Verhitting vetten

Door de warmte-energie gaan de moleculen idd sneller bewegen, waardoor ze verder uit elkaar gaan en daardoor dus vloeibaar worden, en andersom komen ze dus dichter op elkaar te zitten waardoor het vast word :) ze stapelen zich als het ware compact op elkaar.

Reageer