Springen naar inhoud

[scheikunde] bepaling suikergehalte witte wijn


  • Log in om te kunnen reageren

#1

KarlijnElvira

    KarlijnElvira


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 december 2010 - 21:39

Hallo,

Voor school hebben wij een practicum waarbij wij de volgende opdracht moeten doen:

- Pipetteer 10,0 mL witte wijn
- Voeg 25 mL basische kopersulfaatoplossing toe
- doe een paar kooksteentjes in de erlenmeyer en verwarm zachtjes, laat het 5 minuten koken
- koelen
- voeg 10 mL 1M kaliumjodide-oplossing toe.
Voeg vervolgens voorzichtig in kleine porties met een maatcilinder toe: 50 mL 1 M zwavelzuuroplossing.

Er treed nu een zuur-base reactie op. Dan hierbij de vragen:

1: Leg duidelijk uit waarom deze oplossingen niet gepipetteerd heoven te worden.
2. geef de waarneming die wijst op een zuur-base reactie. (ik dacht zelf het ontstaan van CO2?)
3. geef de reactievergelijking die deze waarneming verklaart.


Kan iemand mij helpen met deze vragen?

Veranderd door KarlijnElvira, 08 december 2010 - 21:40


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

ajonker

    ajonker


  • >250 berichten
  • 306 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 december 2010 - 13:07

De reden dat de kopersulfaat niet gepipetteerd hoeft te worden is omdat deze in overmaat toegevoegd moet worden, zodat alles in de wijn (vraag: wat zal in de wijn reageren?) wordt omgezet (eerste redoxreactie). Dit zelfde geldt ook voor de kaliumjodide (tweede redoxreactie). Daarna de zuur-base reactie met zwavelzuur (derde reactie)





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures