[scheikunde] bepaling suikergehalte witte wijn

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 2

[scheikunde] bepaling suikergehalte witte wijn

Hallo,

Voor school hebben wij een practicum waarbij wij de volgende opdracht moeten doen:

- Pipetteer 10,0 mL witte wijn

- Voeg 25 mL basische kopersulfaatoplossing toe

- doe een paar kooksteentjes in de erlenmeyer en verwarm zachtjes, laat het 5 minuten koken

- koelen

- voeg 10 mL 1M kaliumjodide-oplossing toe.

Voeg vervolgens voorzichtig in kleine porties met een maatcilinder toe: 50 mL 1 M zwavelzuuroplossing.

Er treed nu een zuur-base reactie op. Dan hierbij de vragen:

1: Leg duidelijk uit waarom deze oplossingen niet gepipetteerd heoven te worden.

2. geef de waarneming die wijst op een zuur-base reactie. (ik dacht zelf het ontstaan van CO2?)

3. geef de reactievergelijking die deze waarneming verklaart.

Kan iemand mij helpen met deze vragen?

Berichten: 306

Re: [scheikunde] bepaling suikergehalte witte wijn

De reden dat de kopersulfaat niet gepipetteerd hoeft te worden is omdat deze in overmaat toegevoegd moet worden, zodat alles in de wijn (vraag: wat zal in de wijn reageren?) wordt omgezet (eerste redoxreactie). Dit zelfde geldt ook voor de kaliumjodide (tweede redoxreactie). Daarna de zuur-base reactie met zwavelzuur (derde reactie)

Reageer