Springen naar inhoud

[scheikunde] Vetten


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Nielz073

    Nielz073


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 23 december 2010 - 09:16

Hey, ik heb een vraag met betrekking tot ons profielwerkstuk. We hebben namelijk geprobeerd de vetten uit chocolade te halen mbv een soxhlet-extractie. We hebben deze 3u laten lopen, daarna hebben we de wasbenzine met de vetten erin opgelost gedestilleerd en zo het massapercentage berekend. Echter, het massapercentage was bijna dubbel zo hoog als gedacht... Weet iemand een mogelijke verklaring? Mij zou het lijken dat er naast de vetten nog andere stoffen in de wasbenzine zijn opgelost, maar ik heb geen idee wat dat zou moeten zijn. Iemand een idee? Alvast bedankt!

Niels

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 23 december 2010 - 09:32

" Echter, het massapercentage was bijna dubbel zo hoog als gedacht..."

Heb je misschien verkeerd gedacht, schrijf de resultaten eens op en waarom dit niet zou kunnen kloppen.

#3

Vreggie

    Vreggie


  • >250 berichten
  • 540 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 december 2010 - 09:59

Rekenfoutje?

#4

Nielz073

    Nielz073


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 23 december 2010 - 10:57

Allereerst bedankt voor jullie reactie.

We hebben op internet gevonden dat het vetpercentage in chocola zo rond de 34 ŗ 36 % is. Wij komen echter zo tussen 61-64%.

#5

etalon

    etalon


  • 0 - 25 berichten
  • 24 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 december 2010 - 13:48

Allereerst bedankt voor jullie reactie.

We hebben op internet gevonden dat het vetpercentage in chocola zo rond de 34 ŗ 36 % is. Wij komen echter zo tussen 61-64%.

in plaats van op internet kijken, kun je niet beter op de verpakking kijken? deze zou het beste moeten kloppen.

verder zou je altijd even je uitkomsten kunnen geven om zo te weten of jullie misschien ergens bij de berekening een ander rekenfoutje gemaakt hebben, dan zouden we jullie zo misschien naar een ander antwoord kunnen begeleiden.

Veranderd door etalon, 23 december 2010 - 13:49


#6

Nielz073

    Nielz073


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 23 december 2010 - 14:16

We hebben ook op de verpakking gekeken. Hier stond achtereenvolgens voor wit, puur en melkchocolade 36%, 33% en 34%. Wij kwamen echter na 3 uur in het soxhlet-apparaat en destilleren op 64%, 61% en 60%.

We hebben het gewicht van ons residu (in principe de vetten) gedeeld door het totale gewicht van de chocolade, vermenigvuldigd met 100% en zo zijn we aan onze percentages gekomen.

#7

etalon

    etalon


  • 0 - 25 berichten
  • 24 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 december 2010 - 14:20

We hebben ook op de verpakking gekeken. Hier stond achtereenvolgens voor wit, puur en melkchocolade 36%, 33% en 34%. Wij kwamen echter na 3 uur in het soxhlet-apparaat en destilleren op 64%, 61% en 60%.

We hebben het gewicht van ons residu (in principe de vetten) gedeeld door het totale gewicht van de chocolade, vermenigvuldigd met 100% en zo zijn we aan onze percentages gekomen.

is de destillatie wel volledig verlopen? of zou je nog verontreinigingen kunnen hebben?

#8

Nielz073

    Nielz073


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 23 december 2010 - 14:42

De destillatie is volledig verlopen, we zijn in overleg met de leraar gestopt met destilleren. Of er verontreinigingen zijn, lijkt me niet. Maar buiten stoffen die in de chocolade zitten, is verontreiniging uitgesloten mijns inziens

#9

hllaan

    hllaan


  • >100 berichten
  • 164 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 december 2010 - 14:51

maar misschien heb je wel meer dan alleen je vetten overgehouden, en alles wat geen vet is, is verontreiniging.

#10

Machiavelic

    Machiavelic


  • >25 berichten
  • 94 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 januari 2011 - 12:32

Allereerst bedankt voor jullie reactie.

We hebben op internet gevonden dat het vetpercentage in chocola zo rond de 34 ŗ 36 % is. Wij komen echter zo tussen 61-64%.


100 - 62 = 38%

Heb je niet toevallig het verkeerde potje 'vet' gemeten?

#11

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3336 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 05 januari 2011 - 19:27

wat voor chocolade had je?

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#12

drune134

    drune134


  • >250 berichten
  • 873 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 januari 2011 - 07:50

Je hebt een kolf overgehouden waarin de wasbenzine zit met de vetten. Hieruit heb je de wasbenzine verwijderd middels verdampen van de wasbenzine. Wat overbleef is een vloeibare of vaste vette mass die je gewogen hebt.

Klopt deze beschrijving?

#13

Nielz073

    Nielz073


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 11 januari 2011 - 20:06

Die beschrijving klopt inderdaad. Enig idee? En nee, we hebben niet het verkeerde potje vet gemeten ;)

#14

drune134

    drune134


  • >250 berichten
  • 873 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 januari 2011 - 09:35

Wat is de kleur van het vet? Wanneer je enkel vet hebt geŽxtraheerd moet dit een blanke tot licht gele heldere vloeistof zijn
En weet je wat de blanco waarde voor de wasbenzine is? Hoe zuiver is de wasbenzine? Hoe groot is het residu gehalte van de wasbenzine?

Ik geloof niet dat je zo'n 30% vet kunt wegpoetsen maar misschien leidt dit tot de oplossing.

#15

Nielz073

    Nielz073


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 12 januari 2011 - 13:53

De kleur van ons residu was in alledrie de gevallen een lichtgele vloeistof inderdaad. En de waarde's van de wasbenzine weet ik niet.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures