Springen naar inhoud

voedingsbodems gisten en schimmels


  • Log in om te kunnen reageren

#1

ultimateben

    ultimateben


  • 0 - 25 berichten
  • 1 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 januari 2011 - 09:57

hallo!
ik heb een vraag over de wateractiviteit van bepaalde producten en welke voedingsbodems voor gisten en schimmels daar bij horen.
bij mijn stage bedrijf worden DG18 en DRBC gebruikt.
DG18 voor een aw waarde van minder dan 0.95, en DRBC voor een aw waarde groter dan 0.95.
weet iemand hoe het zit met deze wateractiviteit en waarom en verschillende agars gebruikt moeten worden, en hoe dat in zijn werk gaat.
groeten Ben

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Douwe R

    Douwe R


  • >25 berichten
  • 53 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 januari 2011 - 21:54

Beste Ben,

Op zich is voor gisten en schimmels de AW minder van belang. Vanaf aw 0.88 groeien ze allemaal nog uit. Zie inderstaand lijstje met dank aan microbiologie.info

http://www.microbiol...ractiviteit.htm

Het verschil tussen de DG18 en de DRBC is dat ze beide aangeven dat ze door hun toevoegingen bepaalde stammen niet kunnen groeien. Deze toevoegingen worden gedaan om overgroeing met extreem spreidende kolonies te voorkomen.
Of in het geval van DRBC niet alle bacterien voldoende remmen. zie onderstaande linkjes en dan vooral de `limitations of the procedure`. DG18 geeft aan betere resultaten te geven bij gedroogd voedsel dan DRBC dus dat zal wel de reden zijn.

http://www.neogen.co...nfo/7592_PI.pdf
http://www.bd.com/ds...s/DRBC_Agar.pdf

Veranderd door Douwe R, 12 januari 2011 - 21:59






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures