Zij introom hlo UVA

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 220

Zij introom hlo UVA

Beste Chemici,

Op dit moment heb ik mijn bachelor diploma chemie met als specialisatie analytische chemie. Echter zit ik er aan te denken om nog een master chemie aan de UVA te gaan volgen. Nou moet ik als HLO instroom een aantal zogeheten deficientie vakken volgen. Op zich logisch en dit vind ik ook geen probleem. Echter zitten er de vakken thermodynamica en kinetiek en Wiskunde voor HLO bij. Dit zijn niet mijn sterkste punten en nou vroeg ik mij af of iemand ervaring met deze vakken heeft als hlo zij instromer. En over wat voor wiskunde en thermodynamica/kinetiek gaan deze vakken? Welk boek kan ik het beste nemen me betrekking tot deze vakken om mijzelf wat bij te spijkeren?

Alvast Bedankt!

Groetjes Erik,

Berichten: 723

Re: Zij introom hlo UVA

Ik heb zelf geschakeld van een professionele bachelor naar een academische opleiding (Belgisch system dan).

Heb in het secundair maar 2 uur wiskunde gehad, dus dat was een enorme achterstand (van chemie etc heb je dan ondertussen wel een basis opgedaan in je bachelor).

Ik heb mij dan ook voorbereid door wiskunde te leren. Als je wiskunde kan, kan je ook thermodynamica en alle andere fundamentele vakken binnen de wetenschap.

Als je, je dus wilt voorbereiden zou ik vooral tijd en energie steken in wiskunde. Het heeft geen zin om tijd te steken in thermodynamica. Dat leer je op dat moment wel. Zijn vaak toch bewijzen en daar heb je niets aan om die een jaar op het voorhand al te leren ter voorbereiding. Heb dat in de tijd ook willen doen en ben zeer blij dat ik het niet heb gedaan.

Wiskunde is echt de basis, start daar mee...

Berichten: 195

Re: Zij introom hlo UVA

Heb je al gekeken in de studiegids van de UvA (of de VU, het is immers een gezamenlijk MSc-opleiding van de twee) welke boeken gebruikt worden in de deficientievakken of anders in de daar gegeven BSc-vakken?

Het is mijn ervaring (heb als universitair docent organische chemie veel te maken met HLO-instromers) dat met name thermodynamica als moeilijk ervaren wordt (ook door de universitaire BSc-studenten trouwens). Daarvoor heb je echter ook wiskunde nodig, dus daar moet het echt mee beginnen. Het belangrijkste verschil tussen HBO en WO is echter (en dat zal bijna iedereen beamen) dat de hoeveelheid stof die je per tentamen moet beheersen veel groter is (en niet eens zozeer moeilijker).

Gebruikersavatar
Berichten: 6.314

Re: Zij introom hlo UVA

Het is mijn ervaring (heb als universitair docent organische chemie veel te maken met HLO-instromers) dat met name thermodynamica als moeilijk ervaren wordt (ook door de universitaire BSc-studenten trouwens).
Persoonlijk vond ik thermodynamica één van de moeilijkste vakken die ik op de VU heb gekregen. Maar misschien kwam dat ook een beetje door de docent.
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

Berichten: 723

Re: Zij introom hlo UVA

Het belangrijkste verschil tussen HBO en WO is echter (en dat zal bijna iedereen beamen) dat de hoeveelheid stof die je per tentamen moet beheersen veel groter is (en niet eens zozeer moeilijker).
Mja, da cursussen zijn inderdaad wat dikker. Maar dat maakt een opleiding niet moeilijker, je moet er alleen wat meer tijd in steken. Trouwens, een cursus in de richting burgerlijk ingenieur is gemiddeld 200 pagina's (niet dik dus, maar wel de moeilijkste opleiding die er is). Daar werd mij zelf altijd gezegd: "hoe dunner de cursus, hoe moeilijker" :P . Maar dit ter zijde.
Persoonlijk vond ik thermodynamica één van de moeilijkste vakken die ik op de VU heb gekregen. Maar misschien kwam dat ook een beetje door de docent.
Ja thermodynamica is uiteindelijk fysica he en wij chemici hebben daarmee een andere voeling Afbeelding .

Ik zou me niet druk maken in thermodynamica/fysische chemie als je wiskunde snor zit (wat idd niet wil zeggen dat het bij de moeilijkere vakken behoort).

Berichten: 157

Re: Zij introom hlo UVA

Het is mijn ervaring (heb als universitair docent organische chemie veel te maken met HLO-instromers) dat met name thermodynamica als moeilijk ervaren wordt (ook door de universitaire BSc-studenten trouwens). Daarvoor heb je echter ook wiskunde nodig, dus daar moet het echt mee beginnen.
Daar ben ik het helemaal mee eens. Ikzelf ben mede vanwege de wiskunde/thermodynamica gestopt. Ik haalde op het HLO best goede cijfers voor die vakken, maar snapte er op de VU echt helemaal niks van. Terwijl ik er toch best veel tijd in stak.

Moet ik er wel bijzeggen dat ik het in deeltijd deed en dat ik dus maar 3 uur college in de week had. Een aantal collega's doen dezelfde opleiding (ook in deeltijd), maar die hebben ook erg veel moeite met thermodynamica. Die zijn al bijna begonnen met afstuderen, maar hebben thermodynamica nog steeds niet gehaald.

edit: kan je geen e-mail sturen, dus doe ik het maar op deze manier. ik heb eventueel nog wel wat boeken te koop voor je.

Berichten: 220

Re: Zij introom hlo UVA

Bedankt voor alle info! Ben dus blijkbaar neit de enigste die deze mening heeft met betrekking tot het vak thermodynamica en wiskunde. Iemand toevallig een idee welke boeken er worden gebruikt indien ik wat voor wil studeren indien ik naar de UVA zou gaan?

Berichten: 723

Re: Zij introom hlo UVA

Iemand toevallig een idee welke boeken er worden gebruikt indien ik wat voor wil studeren indien ik naar de UVA zou gaan?
Je kan altijd een mail sturen naar de docent/studietrajectbegeleiden om de cursus te krijgen. Soms kan je op begrip rekenen en krijg je ze (of kan je ze kopen). Of eventueel bij de cursusverkoop als deze wordt georganiseerd door de studentenvereniging of zo.

Physical Chemistry is trouwens een goed boek voor thermodynamica vind ik persoonlijk. Staat er allemaal nog al duidelijk in uitgewerkt. Maar nogmaals, focus je op de wiskunde :) .

Berichten: 220

Re: Zij introom hlo UVA

Ga inderdaad even een email sturen. Iemand naast het boek van physical chemistry nog tips voor een goed wiskunde boek/en of thermodynamica boek. Heb er een van het hlo nog een wiskunde boek maar dat vond ik niks.

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: Zij introom hlo UVA

Calculus van Adams.

Reageer