[scheikunde] Oplossbaarheid berekenen

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 13

[scheikunde] Oplossbaarheid berekenen

Hey, weet iemand hoe je de oplosbaarheid van een stof kan berekenen en welke eigenschappen van de stof hier een rol bij spelen? Ik dacht dat stoffen die F,O of N hebben goed oplosbaar zijn in water omdat ze dan H-bruggen gaan vormen.

Maar weet iemand hoe je een maat kan berekenen voor de oplosbaarheid van een stof weer te geven?

Wij moeten de oplosbaarheid van een stof in water kunnen rangschikken maar we hebben hier jammer genoeg geen oefeningen opgemaakt en ik snap het nog niet zo goed.

groetjes

Berichten: 244

Re: [scheikunde] Oplossbaarheid berekenen

Dat heeft met meerdere dingen te maken. Als een stof met F,O of N oplosbaar is in water, dan zou 1-decanol ook oplosbaar zijn in water. Dat is het absoluut niet. Het zal een twee-lagensysteem vormen.

Met welke eigenschap zou dat te maken hebben? Het kan is hier nuttig om de structuurformules van water en 1-decanol uit te tekenen, zodat jou als het goed is iets héél belangrijks opvalt. Waterstofbruggen zijn redelijk belangrijk voor de oplosbaarheid, maar er is iets nog veel belangrijker. Wat?

Berichten: 13

Re: [scheikunde] Oplossbaarheid berekenen

Intermoleculaire krachten? EDIT:En de polariteit van de oplossen stof en het solvent?

Dan moet je kijken naar soort IM kracht ervan en het zo bepalen in welke volgorde ze staan?

Berichten: 244

Re: [scheikunde] Oplossbaarheid berekenen

Als het goed is, staat dit gewoon in je studieboek. Er zijn zoals gezegd, bepaalde eigenschappen belangrijk voor de oplosbaarheid. Er is er een de belangrijkste: inderdaad polariteit. Maar lees hier over in je studieboek, want anders is het niet mogelijk om deze vraag met voldoende kennis te beantwoorden!

Berichten: 13

Re: [scheikunde] Oplossbaarheid berekenen

bedankt, maar zou je de belangrijkste eigenschappen kunnen zeggen? Want ons handboek is heel chaotisch en in het engels en ik kan er totaal niet aan uit.

Omdat water een polaire stof is kunnen polaire stoffen er beter in oplossen. Voor apolaire solventen lossen apolaire stoffen beter op.

De sterkte van intermoleculaire krachten die we hebben gezien :

waterstofbruggen>dipool-dipool>dispersiekrachten

is dan de 2e belangrijkste eigenschap na Polariteit de grote van de IM krachten? Hoe sterker de kracht hoe slechte oplosbaar?

Reageer