Springen naar inhoud

pH van yoghurt berekenen met titratie


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Esther-G

    Esther-G


  • 0 - 25 berichten
  • 1 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 februari 2011 - 20:22

Hallo,
Voor een biologie/scheikunde-opdracht hebben wij yoghurt moeten titreren.
2 ml. yoghurt+ NaOH+ fenolftale´ne.
Aan bijv. 2 ml yoghurt voegden wij 3,5 ml NaOH toe, toen verdween de roze kleur niet meer.
Nou weet ik dat het zuur in yoghurt melkzuur (C3H6O3), en dat de reactie als volgt is:
C3H6O3 + NaOH --> H2O + C3H5O3.

Nou weet ik niet hoe ik daarmee de pH kan berekenen.

Groetjes,
Esther.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 13 februari 2011 - 13:18

Esther, je chemische reactie kan nooit kloppen! Waar is de Na+ gebleven? Verder is je NaOH opgelost in water voordat je begint, hoe gebeurt dat?

Als je aanneemt dat melkzuur het enige zuur is, en dat yoghurt gewoon een oplossing is van melkzuur, kun je door de hoeveelheid te bepalen wel de pH berekenen. Dat zal de bedoeling zijn van je opgave? Die aanname lijkt me wel sterk, hoor!





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures