Springen naar inhoud

Rochellezout, Seignettezout, Kaliumnatriumtartraat


  • Log in om te kunnen reageren

#1

KarlijnBucks

    KarlijnBucks


  • >25 berichten
  • 57 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 13 februari 2011 - 15:55

Hallo,

Ik heb een vraagje,
In een van mijn opdrachten voor school staat:

Probeer (bijv. via Internet) uit te zoeken wat de rol van seignettezout bij deze bepaling is.

Mijn bepaling (practicum) was: Colorimetrie.

Eerst verschillende maatkolven gemaakt met verdunde ammoniumchloride-oplossing, daar later met behulp van een tijdschema 10 ml seignettezout en 10 ml Nesslerreagens bij gedaan, de maatkolven aangevuld met gedestilleerd water en toen weer, na een aantal minuten, gemeten in de spectrofotometer.

Nou heb ik een paar gegevens en eigenschappen over seignettezout opgezocht, maar ik kan er niet uithalen wat nou precies de functie is. Kan iemand mij helpen?


Eigenschappen
Moleculaire formule: KNaC4H4O6·4H2O
Maal massa: 282.1 g/mol
Smeltpunt: 75 °C
Kookpunt: 220 °C

- het is licht oplosbaar in alcohol, maar meer oplosbaar in water (misschien heeft het hier iets mee te maken?)


ps. toen ik de seignettezoutoplossing bij de verdunde ammoniumchloride-oplossing deed was er geen kleuromslag.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 13 februari 2011 - 17:01

Google eens op ´ammonium Nessler reagens´ en probeer uit te vinden wat het milieu (zuur/basisch) moet zijn, wil deze kleuringsreactie plaatsvinden.

Wat zou de rol van het seignettezout dan zijn?

Veranderd door Marjanne, 13 februari 2011 - 17:01


#3

KarlijnBucks

    KarlijnBucks


  • >25 berichten
  • 57 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 14 februari 2011 - 19:38

Ik heb gegoogled en kwam op de volgende site uit:

http://www.emis.vito...2002_2_I_B5.pdf

ook een ammoniumbepaling,

hierin kan ik echter alleen vinden waarvoor het Nessler reagens dient, maar dat wist ik in zekere zin al. Namelijk voor de kleuromslag: van helder naar oranje-bruin-rood.

toen ben ik gaagn googlen op 'colorimetric determination of ammonia Seignette's salt Rochelle salt'


en vond dit: (op deze site: http://icesjms.oxfor.../2/175.full.pdf )


Experiments with varied amounts of salt seignette indicated no
noticeable effect upon time of reaction or intensity of colour.

Tsja... hier heb ik niet veel aan..


Bij de vierde site van onder vond ik dit:


50.0 g salicylic acid and 50.0 g seignette salt (used as masking agent) in ...


Ik kan de site op de een of andere manier niet openen..
Masking agent = maskerend middel.
Maar ik zou niet weten wat dit inhoud.

#4

KarlijnBucks

    KarlijnBucks


  • >25 berichten
  • 57 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 14 februari 2011 - 20:53

Op de volgende site vond ik dit:

http://library.scien...y_and_tests.pdf


POTASSIUM AND SODIUM TARTRATE
(ROCHELLE SALT; SEIGNETTE SALT)
KNaCJHUQo + 4H2O. Mol. Wt. 282.29.
Colorless, prismatic crystals, soluble in 1.4 parts of water,
and yielding a neutral solution.

Kan het zijn, dat het seignettezout ervoor zorgt dat het een neutrale oplossing wordt?
Maar, wat voor milieu was het dan eerst?

#5

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 16 februari 2011 - 19:18

Ik dacht dat het Seignettezout werd gebruikt om het noodzakelijke basische milieu te maken. Maar dat blijkt niet zo te zijn:

The test is simple. In an alkaline solution ammonia releases iodine from potassium iodide and produces a yellow to orange color. This is the Nessler test for ammonia. Low concentrations are light yellow and, as they increase, the intensity of the yellow increases until it becomes an orange color. Usually sodium hydroxide is used to get the very high pH needed for the test. This creates a problem as that both calcium and magnesium present in the salt water precipitate and make the sample cloudy. To prevent this, a chemical, often Rochelle salt (potassium sodium tartrate) is added to the sample. This ties up the calcium and magnesium and keeps them in solution.


Bron: klik

Ik hoop dat je engels een beetje goed is. :)

#6

KarlijnBucks

    KarlijnBucks


  • >25 berichten
  • 57 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 16 februari 2011 - 21:02

Harstikke fijn!

Mijn antwoord is nu als volgt:

Om de proef juist te kunnen uitvoeren is een zeer hoge pH nodig. Door Seignettezout toe te voegen kan deze hoge pH gerealiseerd worden.



Ik kan niks over de magnesium en calcium zeggen aangezien ik deze stoffen niet gebruik in mijn proef. Ik denk dat het antwoord nu compleet is.

Ik had dit zelf denk ik niet kunnen vinden dus echt super bedankt!





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures