[scheikunde] potentiometrische titratie van Mohr's zout

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 1

[scheikunde] potentiometrische titratie van Mohr's zout

Hallo allemaal,

Wij zijn 2 leerlingen uit vwo 6. Aanstaande donderdag hebben wij een practicum. We willen het proberen te begrijpen vóór het practicum plaatsvindt, maar we komen er slechts gedeeltelijk uit.

Het doel van de proef is het bepalen van de Fe2+-concentratie in een Mohr"s zoutoplossing door middel van een potentiometrische titratie.

De opstelling is als volgt:

Een bekerglas A bevat CuSO4-oplossing en een koperelektrode, bekerglas B bevat de Mohr"s zoutoplossing (die is aangezuurd) en een grafiekelektrode. De oplossingen zijn verbonden via een zoutbrug en de elektroden zijn verbonden (er zit ook een voltmeter tussen).

Aan bekerglas B moet KmnO4-oplossing worden toegedruppeld. We moeten het omslagpunt van de titratie bepalen aan de hand van een kleuromslag (kleurloos -> roze, want MnO4- is roze) en aan de hand van de spanning over de voltmeter.

Wat wij zelf bedacht hadden, is dat het KMnO4 eerst oplost en dan ionen vormt: K+ en MnO4-.

De MnO4- -ionen reageren dan met ijzerionen van het Mohr"s zout:

2MnO4- + 16H+ + 5Fe(s) --> 5Fe2+ + 2Mn2+ + 8H2O

Dan klopt het inderdaad dat de oplossing kleurloos blijft, omdat de MnO4--ionen steeds wegreageren. Op het omslagpunt zou het dan roze blijven, wat ook de bedoeling is.

Wat wij ons afvragen is het volgende:

Koper kan ook reageren als reductor. Is het niet zo dat het MnO4 met het koper gaat "reageren" (elektronen gaat overdragen langs de voltmeter) waardoor de oplossing nog steeds kleurloos blijft?

Volgens BINAS is koper zelfs een sterkere reductor dan ijzer…

Als het koper niet met het MnO4- zou reageren, snappen we niet dat er 2 verbonden halfcellen zijn, want er zou dan helemaal niks tussen die 2 gebeuren…

Hopelijk kunnen jullie ons een stapje verder helpen!

Alvast bedankt :)

Anouk en Sanne

Reageer