[scheikunde] Welke organische stof?

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 19

[scheikunde] Welke organische stof?

Hallo,

Wij moeten aan de hand van het massapercentage C in een bepaalde stof zeggen welke stof dat het is. De stof is zeker een organische stof.

Het massapercentage C wat wij hebben berekent is 18,1%

We kunnen echter geeneen organische stof vinden waarvan het massapercentage ongeveer 18,1% is.

We weten dat dit percentage eigenlijk helemaal fout is, maar dat komt omdat we het practicum een beetje verkloot hebben. Maar we moeten evengoed een organische stof vinden waarvan het massapercentage C ongeveer 18,1% is.

De stof die er het meest in de buurt komt die wij kunnen vinden is:

CH2O2

Hiervan is het massapercentage C namelijk 26,01%

maar is dit wel een organische stof en is er geen stof die dichter in de buurt zit?

We hopen dat jullie ons kunnen helpen

Remcot

Berichten: 2.337

Re: [scheikunde] Welke organische stof?

Mierenzuur voldoet aan die brutoformule.

Heb je niet meer gegevens gekregen? Ik bedoel, met een massapercentage koolstof komen miljoenen organische stoffen overeen. Jij hebt er nu eentje met 1 koolstofatoom maar als je met meerdere koolstoffen rekening houd ga je wel een brutoformule kunnen vormen die perfect aan 18,1 voldoet.

Als je bijv. zoekt met 3 koolstofatomen dan kan je de molecuulmassa berekenen van de stof die je zoekt en dan kan je met atoommassa beginnen puzzelen tot je die molecuulmassa bereikt hebt. zoek daar dan een structuur voor die stabiel is en je bent klaar.

Berichten: 19

Re: [scheikunde] Welke organische stof?

Nee, we hebben niet meer gegevens.

Ofja, we weten dat de stof die we hebben gebruikt ethanol is, maar het massapercentage C in ethanol is 52,14%. Omdat wij het practicum heel slecht hebben uitgevoerd zijn wij uitgekomen op 18,1%.

Maar we hebben geen gegevens over hoeveel C'tjes er in de stof zouden moeten zitten ofzo

Berichten: 8

Re: [scheikunde] Welke organische stof?

Als je weet welke stoffen je hebt gebruikt en welke stof dan het massapercentage heeft die je behoorde te krijgen.. Dan meld je toch welke stof het had moeten zijn met het bijbehorende massapercentage?

Dan is die 18.1% (een "verkloot" percentage dus) een perfect punt voor in je discussie.. Bedenk dus wat je fout hebt gedaan bij het prakticum, en ga dat bespreken.

Reageer