Hallo Allemaal,
Voor celbiologie moet ik binnenkort een demonstratieproef uitvoeren (in het kader van organische moleculen, in dit geval vetten) waarbij ik een pakje boter en een pakje margarine een week buiten de koelkast moet laten liggen en moet kijken wat er gebeurt.
Inmiddels heb ik al een heleboel informatie gevonden en heb ik al een hypothese over wat er te zien zal zijn, maar over de verklaring heb ik nog niet alle informatie die ik zoek (of in elk geval niet op z'n manier dat ik het zelf genoeg begrijp om het aan mijn klasgenoten uit te kunnen leggen).
Ik hoop dat er hier iemand is die me uit de brand kan helpen.
Kan iemand mij uitleggen wat er precies gebeurt bij het ranzig worden van vetten (hier liefst met een structuurformule of een ander tekeningetje erbij) en wat het verschil is tussen margarine en boter op het gebied van bederf?
Ik weet dat het ranzig worden gaat om hydrolyse en oxidatie van de vetten, maar kan me er niet zo goed een voorstelling bij maken (hoe ik dit uit zou kunnen tekenen met struktuurformules).
Ik weet dat margarine en boter uit hele andere stoffen bestaan, maar ik weet niet hoe deze stoffen er precies uitzien en wat het verschil is als het gaat om bederf. Margarine bederft minder snel dan boter, maar waarom? En wat is het verschil?
Ik heb gelezen dat onverzadigde vetzuren sneller bederven dan verzadigde, maar waarom? En dan is het toch niet logisch dat margarine minder snel bederft dan boter? Zal dat dan weer te maken hebben met het feit dat de vetten in margarine gehad zijn? Ik heb heel veel verschillende informatie gevonden, maar ik raak alleen maar meer in de war.
Ik zit er een beetje mee te worstelen....
Dus even op een rijtje:
- Hoe ziet het ranzig worden van vetten eruit (op chemisch niveau)?
- Hoe kun je dit proces tekenen in structuurformules?
- Waarom bederven onverzadigde vetzuren sneller dan verzadigde?
- Waarom bederft margarine minder snel dan boter?
Ik hoop dat iemand het mij uit kan leggen.
Alvast heel erg bedankt!
Laatste berichten
- 18:53 Ik wil studeren via afstandsonderwijs, kennen jullie Tech?
- 18:51 Herleiden afmetingen vanaf een foto 5
- 18:09 Rotatie van het heelal 32
- 17:19 Ervaringen met "herontdekkingen" 12
- 18 apr hall effect in vloeistof gebruiken als stromingssensor 6
- 18 apr Gezocht: de/een naam voor een getallenrij met een cauchyrij als partieelsommenrij
- 18 apr Casus uit de praktijk: positief test THC 18
- 17 apr speciale rel. theorie 4
- 17 apr Vreemde stank in huis 11
- 17 apr 3 vragen over mijn rooskleurige r.berekening H2netGekoppeldeHBrflowbatterij.
- 17 apr Interpretatie reactie-energie 3
- 17 apr Logistic equation (Pierre Verhulst,Belgian Mathematician) 5
- 16 apr vB 9
- 15 apr Kunnen quantum Zonnecellen 190% quantum efficiënt zijn 1
- 15 apr Python: sockets sluiten 4
- 14 apr Een eenvoudige logische redenering waarom tijd niet kan bestaan 'daarbuiten' 6
- 14 apr Hoe kun je op quantumwijze getallen vinden in een rij die kleiner zijn dan getal k 3
- 13 apr Documentenverdwijnen uit onedrive 1
- 12 apr Behoud van impulsmoment en energie 5
- 12 apr INLOG STORING / TIPS 4
Nieuwsberichten
- 04 mar Een nieuw soort magnetisme: altermagnetisme
- 31 okt AI kan via stem diabetes vaststellen 11
- 21 okt Einstein krijgt wéér gelijk 45
- 07 feb witter dan wit 20
- 19 jun irrigatie en de aardas