[scheikunde] Protolyse van zouten
Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood
-
- Berichten: 2
[scheikunde] Protolyse van zouten
Ik zou graag de protolysereactie van de volgende zouten te weten komen, en een verklaring voor de bekomen pH-waarde. Indien ook de kleur van de oplossing na een toevoeging van enkele druppels universeelindicator.
de zouten:
NH4Cl
CH3COONa
KHCO3
NH4F
NaCl
AlCl3
CaCl2
NH4NO3
(NH4)2CO3
Na2SO4
Alvast bedankt
de zouten:
NH4Cl
CH3COONa
KHCO3
NH4F
NaCl
AlCl3
CaCl2
NH4NO3
(NH4)2CO3
Na2SO4
Alvast bedankt
- Berichten: 851
Re: [scheikunde] Protolyse van zouten
Beste zetjef
Lees even de huiswerk forumregels:
Lees even de huiswerk forumregels:
Dus bij deze de vraag, wat denk je zelf dat de protolyse reacties zijn?We zijn er om je te helpen met je huiswerk, niet om het voor je te maken! Als je ergens niet uitkomt, vertel er dan ook altijd bij wat je al hebt geprobeerd en eventueel wat jij denkt dat het zou moeten zijn.
Jurn [WSF - Technicus]
It is better to be silent and be thought a fool, than to speak and remove all doubt -- Abraham Lincoln
Duct tape is like the force. It has a light side, a dark side, and it holds the universe together.... - Carl Zwanzig
It is better to be silent and be thought a fool, than to speak and remove all doubt -- Abraham Lincoln
Duct tape is like the force. It has a light side, a dark side, and it holds the universe together.... - Carl Zwanzig
-
- Berichten: 29
Re: [scheikunde] Protolyse van zouten
Dit zijn een hele hoop zouten om hier alles te beginnen uitschrijven. ( Dit is trouwens ook niet het doel van dit forum, om hier alles netjes voor je neer te schrijven).
Voor het oplossen van dergelijke vragen, bepaal je eerst met welk zout je te maken hebt ( zouten zonder zure of basische eigenschappen, zouten met zure eigenschappen, zouten met basische eigenschappen, amfolyten...).
Vervolgens kun je aan de hand van de pKa of de pKb ( die je uit tabellen haalt) de vergelijking uit voor de Kb of de Ka bepalen.
Voor het oplossen van dergelijke vragen, bepaal je eerst met welk zout je te maken hebt ( zouten zonder zure of basische eigenschappen, zouten met zure eigenschappen, zouten met basische eigenschappen, amfolyten...).
Vervolgens kun je aan de hand van de pKa of de pKb ( die je uit tabellen haalt) de vergelijking uit voor de Kb of de Ka bepalen.