Springen naar inhoud

Vetextratie uit vloeistof


  • Log in om te kunnen reageren

#1

WilcoD

    WilcoD


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 24 februari 2011 - 20:20

Hallo allemaal,
Ik ben op zoek naar een eenvoudige methode om het vetgehalte in een (waterige) vloeistof te bepalen. Op internet kom ik alleen maar soxhlet-extracties tegen, iets waar ik niet aan wil. Is dit mogelijk met bijvoorbeeld dichloormethaan of heptaan?
De vloeistoffen bevatten ook wat eiwit (<5%), speelt dit nog een rol?
Alvast bedankt!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3322 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 24 februari 2011 - 20:37

voor jou bepaling (ik vermoed melk) gebruikt men een butyrometer linkje

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#3

WilcoD

    WilcoD


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 24 februari 2011 - 21:07

voor jou bepaling (ik vermoed melk) gebruikt men een butyrometer linkje

Bedankt voor je snelle reactie, super!
Het gaat (helaas) niet om melk, naar de Gerber methode had ik ook al zitten kijken.
Is er geen andere, eenvoudige, manier om liquid/liquid extractie te doen voor vetten?
En, even een zijspoortje, waarom wordt per se de Gerber methode gebruikt worden voor melk? Door de aanwezige eiwitten?

#4

Jooken

    Jooken


  • >250 berichten
  • 677 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 25 februari 2011 - 08:39

De eenvoudigste methode om vetten af te scheiden is centrifugeren. Als dat om één of andere manier niet gaat, kan je gewoon hexaan toevoegen, schudden, en de hexaanlaag afscheiden. Als eiwitten storen moet je die eerst neerslaan met trichloorazijnzuur.

#5

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3322 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 25 februari 2011 - 15:53

De Gerber methode wordt idd gebruikt om snel het vetgehalte te weten van melk. Door de zwavelzuur brand (lees hydroliseer) je alle eiwitten weg (behoorlijke warmte ontwikkeling). Doordat de eiwitten weg gaan, valt de emulsie stabilisatie weg en krijg je een mooie olie/vet laag waarvan de volume bekeken kan worden. Daarnaast is het een methode die redelijk recht toe recht aan is en weinig training vereist.

ik dacht aan melk door jou opmerking van <5% eiwit, (koe)melk heeft ongeveer 4,5% eiwit.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures