Springen naar inhoud

[scheikunde] Praktische opdracht


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Zeolietje

    Zeolietje


  • 0 - 25 berichten
  • 13 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 maart 2011 - 16:43

Hallo iedereen, ik post hier omdat mijn vraag mooi aansluit bij deze topic.


opdracht:
Toon kwalitatief/kwantitief additieven aan in alledaagse voedingsmiddelen (geen champagne of lychee)
Kies zelf 3-4 additieven en een methode om ze aan te tonen.
Test deze methode op verschillende voedingsstoffen.
Kleur van de voedingstof mag geen beperking geven in de opsporingsmethode.
Test ook 2 voedingsmiddelen waarin de additieven niet zitten.


beschikbaar materiaal:

-toevoegen van andere chemicaliŽn
-destillatie (stoom, enkelvoudige, refractie... )
-gloeien in een kroesje
-titreren
-extracties met chloroform, ether, aceton, water, ethanol
- drogen in een droogstoof of via een MgSO4 en dergelijke
- ijsbadje
- scheitrechter
-filtratie
GEEN: electroforese, HPLC of Gas Chromatografie, Spectografie...


tot nu gevonden


Aantonen van benzoŽzuur ( benzoic acid) E210.

Extraheer het monster met chloroform.
Scheid de chloroform laag af.
Laat de chloroform verdampen in een schaaltje in een warm waterbad, of via een destillatie opstelling.

BenzoŽzuur, indien aanwezig in aanzienlijke hoeveelheid, zal nu verschijnen in de schaal als karakteristieke platte kristallen.
Bij de opwarming hiervan zal de onmiskenbare irriterende geur van benzoŽzuur kunnen worden verkregen.


Analoog voor salicylzuur:

Extraheer het monster met chloroform.
Scheid de chloroform laag af.
X volume chloroform die nu salicylzuur bevat + zelfde volume AD, + een speldenkop ijzer aluminium ( iron alum ).

De aanwezigheid zal zichtbaar worden eenmaal de chloroformlaag zich van het water scheid, zal er een paarse kleur in de bovenste laag vormen.

Aantonen citroenzuur:

Door middel van NADH.
Dit is een enzym die in een oplossing zonder citroenzuur de oplossing zal verkleuren.
En kleurloos word bij de aanwezigheid van citroenzuur (word dan omgezet in NAD+).
Dit gebeurd o.a. in de citroenzuur cyclus, ook gekend als de krebs cyclus.

-------

Ik heb al enige tijd online gezocht... Maar praktisch alle methodes hebben te maken met Chromatografie, Spectrografie, Electroforese en dergelijke.
We mogen dit soort toestellen echter niet gebruiken bij deze opdracht.

Volgens mij is enkel de laatste methode er ťťn die selectief en praktisch werkt.
We kunnen het water in bvb sprite laten verdampen.
het restant zal citroenzuur bevatten, dat goed oplost in water.
dan filtreren en aantonen met die enzymen.


Iemand een idee om een E-nummer(benzoŽzuur, sorbinezuur, SO2, formaldehyde...) aan kwalitatief of kwantitatief aan te tonen in een
gewoon voedingsmiddel(mayonaise, sprite, gele limonade, groeten, kaas...)?

edit: kan je di-zetmeel glycerol ook aantonen met KI? waarschijnlijk niet maar ik vraag het toch maar.

Veranderd door Zeolietje, 07 maart 2011 - 16:51


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 08 maart 2011 - 22:50

Ik heb je vraag toch maar even van het origineel uit 2006 afgesplitst. Misschien dat je zo mensen vindt die kunnen helpen.

#3

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3336 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 09 maart 2011 - 17:29

benzoic acid determination in google, hit 2

http://www.fsis.usda.../CLG_BSP_01.pdf

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#4

Zeolietje

    Zeolietje


  • 0 - 25 berichten
  • 13 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 maart 2011 - 17:50

Dit had ik ook zelf tegen gekomen, staat duidelijk in de titel van het document:

... by HPLC

kan iemand me vertellen of de methode om benzoŽzuur krystallen te vormen klopt?

wat er mogelijks nog allemaal kan oplossen in chloroform? suikers, kleurstoffen, eiwitten, vetten?

zijn er nog andere stoffen die het violetkleur zouden verklaren indien er geen salicylzuur in zit? of een andere stof die dit zou verhinderen?

#5

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3336 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 10 maart 2011 - 21:07

wat voor eigenschappen hebben vetten, eiwitten en koolhydraten?

waar bestaan ze uit, polariteit, structuren, etc

waar lost men olie/vet in op?

waarom lost maltose wel op in water maar zetmeel niet, etc

Toon kwalitatief/kwantitief additieven aan in alledaagse voedingsmiddelen

is asperine een alledaags voedingsmiddel? ik zal niet veel tijd besteden aan salicylzuur

tip chlorofyl kan geŽxtraheerd worden door een een suspensie te maken in een filter en te filtreren met een mengsel water- acetonitrile (ik denk 7:3 verhouding maar kan afwijken)

Veranderd door ArcherBarry, 10 maart 2011 - 21:10

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#6

Zeolietje

    Zeolietje


  • 0 - 25 berichten
  • 13 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 maart 2011 - 19:16

Bedankt ArcherBarry,

Door je vragen beredeneerd te beantwoorden ben ik een stuk dichter :)

#7

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3336 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 11 maart 2011 - 20:32

Even als antwoord op deze mail. Informatie als dit kan anderen in de toekomst ook helpen. ik heb mijn antwoorden in het groen er bij gezet

ArcherBarry,

Zeolietje heeft u deze e-mail verstuurd via http://www.chemiefor...forum/index.php.

Hey, m'n oorspronkelijke vraag was eigenlijk wat er nog zou opgelost zitten in m'n chloroform, met dan maar enkele elementen die in me opkwamen erna.

je hebt het docentaal afgehandeld ;) me doen denken. Leerrijker dan pap-klare antwoorden, bedankt, hieronder volgt een redenatie



Normaal gezien lossen polaire stoffen goed in op in een polaire oplossing.

Vetten zijn niet oplosbaar in water. Ik ken de algemene formules niet van vetten, maar ik weet dat ze zowel apolaire kop hebben en een polaire staart. waarschijnlijk is de structuur zoals in een celmembraan, dat de staarten tegen elkaar liggen, en er dus enkel apolaire delen contact maken.

Door de 3 apolaire vetzuur staarten is een vet molecuul eigenlijk apolair, de polaire glycerol wordt eigenlijk apolair gemaakt doordat alle alcohol groepen gesubsieerd worden met de vetzuren. pas bij hydrolisatie van de ester binding met het vetzuur komt er een stukje polairiteit terug. Hierdoor lost olie en vet goed op in (sterk) apolaire oplosmiddelen als...

maltose is glucose-glucose, dimeer terwijl zetmeel polymeer is, het verschil van polariteit tussen zetmeel en maltose kan ik moeilijk inschatten.
Ligt het verschil nu enkel in 'de lengte' van de molcule, of doordat de lengte de polariteit invloed.. weet ik niet meer.

Suikers (kleine sachariden) hebben redelijk veel polaire koppen. Bij polimerisatie tot zetmeel ontstaat er bij amylose een helix, de binnenkant van deze helix wordt betrekkelijk apolair. Daarnaast slaan planten zetmeel op in compacte granules, bij koken knappen deze granules open en komt het zetmeel er uit. De oplossing wordt dan ook erg viskeus, als 96% ethanol toe wordt gevoegd tot een uiteindelijke concentratie van ongeveer 20% vol, dan slaan alle polysacharieden met een polimerisatie van >10 neer.


en eiwitten zijn enorm lange structuren, aminozuren en peptides.
maar er bestaan eiwitten die oplosbaar zijn in water, dus het hangt enkel af van polariteit.

Eiwitten zijn niet zozeer lang, maar vaak opgevouwen als bolletjes (plantaardige). deze bollen hebben vaak een polair oppervlak met apolaire delen. Echter geld niet alleen het spel van polairiteit. de vorm van de eiwitten wordt namelijk ook gestabiliseerd door zwavelbruggen en wat men noemt electrostatische interacties. Deze electrostatische interacties zijn afhankelijk van de pH waar de eiwitten in zitten opgelost. kijk maar of je iets kunt vinden waarmee je eiwitten kan laten neerslaan. IEP...

Chloroform is vrij apolair, maar een klein beetje polair, hoewel ik het niet direct zie in benzoezuur zal het gelijkaardig zijn.

Dus moet ik eigenlijk mezelf afvragen welke stoffen nog apolair zijn in m'n voeding, behalve degene hierboven al zijn beschreven... dan moet ik dus nog die stoffen afscheiden ook, bah

Eigenlijk hoef je dus maar bij 1 soort stof te scheiden met polairiteit. Keukenzout is toch ook een stof? hoe kan je eventuele chloride ionen laten neerslaan?

aspirine:
als dat mag is het spelen met omzetten van esters, ketonen, aldehyden, esters.
eventjes puzzelen en dat moet lukken.

chlorofyl: groene kleurstof dus, dat is inderdaad kort en makkelijk dan.

Veranderd door ArcherBarry, 11 maart 2011 - 20:32

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures