[scheikunde] suiker uit witloofwortelen halen
Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood
-
- Berichten: 3
[scheikunde] suiker uit witloofwortelen halen
Hallo allemaal
Als eindwerk voor T. Chemie ga ik over suiker vertellen, maar wij moeten ook een proef doen. Ik zou suiker uit witloofwortelen halen (nu zijn er momenteel geen suikerbieten jammer genoeg ). In volgende tekst staat hoe dat werkt:
1. De bieten worden eerst gewassen en in reepjes gesneden.
2. De suiker wordt aan de fijngesneden biet onttrokken met warm water.
3. Het ruwe sap dat ontstaat moet eerst worden gezuiverd, men doet dat door middel van kalk.
4. Daarna dikt men het sap in tot diksap, waarin bij verder indikken de suikerkristallen gevormd worden.
5. Om de vorming van kristallen te bevorderen wordt een beetje poedersuiker toegevoegd.
6. Door centrifugeren scheidt men de kristallen van de overgebleven stroop, die melasse genoemd wordt.
7. De kristalsuiker wordt goed gedroogd en opgeslagen in silo's. Gedurende de loop van het jaar wordt de suiker verpakt en vervoerd.
Maar het probleem is nu wat voor kalk ik moet gebruiken. Calciumoxide? en waar kan ik daar aan geraken?
Hoopelijk weten jullie een antwoord op mijn vraag.
Dank bij voorbaat
Wouter
Als eindwerk voor T. Chemie ga ik over suiker vertellen, maar wij moeten ook een proef doen. Ik zou suiker uit witloofwortelen halen (nu zijn er momenteel geen suikerbieten jammer genoeg ). In volgende tekst staat hoe dat werkt:
1. De bieten worden eerst gewassen en in reepjes gesneden.
2. De suiker wordt aan de fijngesneden biet onttrokken met warm water.
3. Het ruwe sap dat ontstaat moet eerst worden gezuiverd, men doet dat door middel van kalk.
4. Daarna dikt men het sap in tot diksap, waarin bij verder indikken de suikerkristallen gevormd worden.
5. Om de vorming van kristallen te bevorderen wordt een beetje poedersuiker toegevoegd.
6. Door centrifugeren scheidt men de kristallen van de overgebleven stroop, die melasse genoemd wordt.
7. De kristalsuiker wordt goed gedroogd en opgeslagen in silo's. Gedurende de loop van het jaar wordt de suiker verpakt en vervoerd.
Maar het probleem is nu wat voor kalk ik moet gebruiken. Calciumoxide? en waar kan ik daar aan geraken?
Hoopelijk weten jullie een antwoord op mijn vraag.
Dank bij voorbaat
Wouter
- Berichten: 794
Re: [scheikunde] suiker uit witloofwortelen halen
De suikerfabriek maakt van kalk, calciumcarbonaat, ongebluste kalk: CaO.
De pH moet namelijk omhoog én de kalk is een filtratiemiddel.
CaO kun je niet zomaar kopen, best een aardig reactief goedje.
Als je kalk verhit krijg je CaO.
De pH moet namelijk omhoog én de kalk is een filtratiemiddel.
CaO kun je niet zomaar kopen, best een aardig reactief goedje.
Als je kalk verhit krijg je CaO.
-
- Berichten: 3
Re: [scheikunde] suiker uit witloofwortelen halen
Dus moet ik gewoon kalk verhitten en dat er bij toevoegen ofzo?
of begrijp ik het fout? :s
gr.
Wouter
of begrijp ik het fout? :s
gr.
Wouter
- Berichten: 794
Re: [scheikunde] suiker uit witloofwortelen halen
In theorie zou dat kunnen.
Je moet de kalk gloeien zodat alle CO2 ontwijkt
Je kunt een handvol schelpen hiervoor gebruiken.
Je moet de kalk gloeien zodat alle CO2 ontwijkt
Je kunt een handvol schelpen hiervoor gebruiken.
-
- Berichten: 3
Re: [scheikunde] suiker uit witloofwortelen halen
Ben net om gebluste kalk geweest in de AVEVE
Het was 5 voor 5 kilo (denk dat dat een normale prijs is?)
Ik hoop dat het proefje gaat lukken
gr,
Wouter
Het was 5 voor 5 kilo (denk dat dat een normale prijs is?)
Ik hoop dat het proefje gaat lukken
gr,
Wouter