Springen naar inhoud

[scheikunde] Zuurtegraad bepalen appelsap.


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Kilovic

    Kilovic


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 april 2011 - 11:39

Voor mijn onderzoekscompetentie chemie moet ik de zuurtegraad bepalen van Appelsap. Hoe pak ik dit het best aan?

Er werd mij voorgesteld om het uit te drukken in g/l H2SO4 en dan de PH waarde te controleren.
Maar ik weet niet goed hoe je dit nou werkelijk kunt doen?

Veranderd door Kilovic, 21 april 2011 - 11:40


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Slimmertje_CF

    Slimmertje_CF


  • >25 berichten
  • 52 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 april 2011 - 14:03

Ik neem aan dat de zuurtegraad van appelsap door de hoeveelheid H2SO4 wordt bepaald.

Meet je nu de pH dan kun je d.m.v. de formule pH = -log[H+] de concentratie H+-ionen bepalen. De formule is dan [H+] = 10^-pH.

Weet je de concentratie H+-ionen dan kun je d.m.v. de oplos- en molvergelijking van zwavelzuur achter de hoeveeheid zwavelzuur komen, eerst in mollen en dan in grammen. Ik neem ook aan dat je weet over hoeveel ml (dus l) er wordt gesproken.

Succes.

Veranderd door Slimmertje, 21 april 2011 - 14:04


#3

DeeVee

    DeeVee


  • >250 berichten
  • 252 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 21 april 2011 - 16:25

Ik ben geen specialist maar ik geloof nooit dat er zwavelzuur in een appel zit, en ook niet in appelsap.

De zuurtegraad bepaal je met een pH elektrode. Het is onzinning dit uit te drukken in concentratie zwavelzuur of welk ander zuur dan ook. Je kan trouwens wiskundig wel omrekenen van pH naar concentratie maar chemisch is dit niet altijd relevant. Voor 1mV potentiaal verschil dat je met een pH elektrode meet, heb je een verschil in concentratie van 4% voor een éénwardig zuur en 8% voor een tweewaardig zuur (in de veronderstelling dat dit volledig gedissocieerd is).

#4

Slimmertje_CF

    Slimmertje_CF


  • >25 berichten
  • 52 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 april 2011 - 16:30

Geloof het ook niet, maar met de informatie die hij/zij geeft, beredeneer ik het zo.

Maar volgens internet ligt de pH van appelsap rond de 2.8. oÓ
Da's laag. xD

Veranderd door Slimmertje, 21 april 2011 - 16:30


#5

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 21 april 2011 - 16:35

Lijkt maar zo. De molariteit van H+ ligt iets boven de 1 mM.

#6

Douwe R

    Douwe R


  • >25 berichten
  • 53 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 april 2011 - 19:28

ik zou denken, bepaal gewoon het zuurgehalte:
10 gram sap afwegen
met een klein beetje demiwater verdunnen
op een magneetroerder zetten
Titreer met 1N NaOH tot het een pH heeft van 8,1

aantal ml (getitreerd) NaoH * 0,67 = zuurgehalte in gram/100gram monster (uitgedrukt in appelzuur)

Wil je het uitdrukken in citroenzuur moet je de factor 0.64 gebruiken

#7

DeeVee

    DeeVee


  • >250 berichten
  • 252 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 22 april 2011 - 11:34

Waarom maakt iedereen het toch zo moeilijk? Zuurtegraad is pH en dat bepaal je met een pH elektrode. Wat is er mis met het gebruik van instrumentatie ipv nat-chemische analysetechniek. Uiteindelijk wordt op professionele/industriele schaal ook met pH meting gewerkt. Titratie komt nog zelden voor (voor zuurtegraadbepaling)

#8

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 22 april 2011 - 15:55

Inderdaad, de zuurtegraad is gewoon de pH en er is maar één manier om die te meten en dat is met een pH-electrode.

Met een titratie met loog bepaal je het totaal zuurgehalte. Dat is iets anders dan de zuurtegraad.
Het zuurgehalte kun je uitdrukken in eenheden zwavelzuur. De zuurtegraad niet.

#9

Kilovic

    Kilovic


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 april 2011 - 12:56

We moeten het bepalen door een titratie dus in dit geval kan ik dan geen pH-elektrode gebruiken.
Ik zal dan best de methode van Douwe R volgen.

Alleszins bedankt allemaal! :)





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures