Springen naar inhoud

Refracto meter


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Gerri0

    Gerri0


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 25 april 2011 - 19:21

Goedendag,

Op het lab heb ik wel eens met een Brix Refractometer gewerkt, om daarmee bv concentratie glucose in een vloeistof te meten. De refractometer meet de brekingsindex van in dit geval een vloeistof. Als je bijvoorbeeld glucose in demi wilt meten (opgelost) gaat dit goed, maar wat als er in het demi-water naast glucose nog andere stoffen opgelost zitten? Beïnvloed dit heel erg het resultaat? Als ik bijvoorbeeld van een vruchtensap het gehalte glucose wil meten.

Alvast dank,

Sven

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

DeeVee

    DeeVee


  • >250 berichten
  • 252 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 25 april 2011 - 21:58

Met een refractometer meet de je de brekingsindex van alle opgeloste stoffen. Hoe groot de invloed van de 'ongewenste/ongekende opgeloste stoffen is hangt natuurlijk af van de concentratie en van hun eigen brekingsindex. Uiteraard speelt ook de temperatuur en rol.

In vruchtensappen wordt vaak Brix gemeten. Brix is een speciale schaal die gebaseerd is op de brekingsindex van sucrose. Als je dus Brix meet ga je ervan uit dat alle opgeloste suikers en andere stoffen sucrose zijn. In de praktijk is dit uiteraard zelden het geval.

#3

Douwe R

    Douwe R


  • >25 berichten
  • 53 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 april 2011 - 08:19

Voor het omrekenen van fruchtensappen bestaat een brix correctietabel waarbij je een correctiefactor hebt voor het aanwezige zuur.

Daarnaast zit er in vruchtensappen niet alleen glucose, ongeveer de helft van de suiker is fructose.

En als laatste is het aantal graden brix alleen gelijk aan de concentratie als je saccharose aan het meten bent. met een excel-file genaamd RI-DS (refractieve index- dry solids) kun je de brix omrekenen naar droge stof. Maar dan moet je wel weten wat de verhouding is van de verschillende suikers.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures