Vragen van een beginneling

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 119

Vragen van een beginneling

Hallo,

Ik heb me ooit wel eens beziggehouden met scheikunde, maar misschien niet zo serieus als ik zou willen, ik deed heel wat, zonder eigenlijk te weten wat er aan het gebeuren was.

Nu, scheikunde blijft me boeien, en wil toch weer aan amateurchemie doen, maar op een goed gefundeerde basis. Gewoon willen bijleren. Ik heb om te beginnen vrij veel uiteenlopende vragen.

Apparatuur en chemicaliën:

1) Ik zou een weegschaal nodig hebben, wat raden jullie aan voor een absolute beginner. Zou 0,01 gram volstaan, of moet het echt tot op 0,001 kunnen wegen? Deze laatste soort vind ik vrij prijzig.

2) Een goede thermometer, ik keek op Labstuff, en vond deze: "Insteekthermometer Pro-DigiTemp" Maar, zo'n insteekthermometer, kan je die ook goed gebruiken voor vloeistoffen e.d. ?

3) Is er nog apparatuur waar ik ECHT niet zonder kan? Glaswerk e.d. weet ik zo wel, die zijn ook niet echt zo'n hoge prijs dat dit een probleem vormt ofzo.

4)Heeft iemand toevallig een lijstje met chemicaliën die ik echt wel goed kan gebruiken als beginner? Of misschien een scheikundedoos? Liefst geen stoffen waar het moeilijk is om ongevaarlijk me te werken, dank.

Overige:

5) Ik zie overal verschillen tussen organische en anorganische chemie. Ik weet dat het verschil hem zit in het koolstofatoom. Maar, waarom is er juist zo'n onderscheid door dat koolstofatoom? Wat is er zo speciaal aan juist dat atoom. (Waarom niet bijvoorbeeld een zuurstofatoom ofzo?)

6)Is het nuttig om in je hobby een onderscheid te maken tussen deze 2, en je bijvoorbeeld alleen bezig te houden met organische of alleen met anorganische chemie?

7) Elektrolyse vraagje. Ik heb zo'n voeding die ik kan aansluiten op netstroom, maar als ik die verbind met water. Gaat de verliesstroomschakelaar niet aangaan, en dus alle stroom uit mijn huis weg zijn? Want je maakt toch gewoon kortsluiting?

8) Bij elektrolyse van water splitst water naar waterstof en zuurstof, is het dan ook mogelijk die 2 weer samen te doen, en water als vloeistof over te houden?

9) Beetje domme vraag misschien, maar als mijn vorige vraag met 'ja' beantwoord wordt, is dat dan niet toepasbaar om in droge gebieden te gebruiken? je maakt een 'waterbom', die water maakt, en hup, regen. (Deze vraag is met wat overdrijving, maar je snapt m'n vraag wel veronderstel ik.)

10) Bij veel stoffen zie je op Wikipedia het kookpunt staan, maar, hoe wordt dit punt wetenschappelijk vastgesteld? Ik weet wel wat koken is, dat het van agregatietoestand veranderd, van vloeibaar naar gasvormig. Maar, hoe stelt men vast dat het op dat punt juist veranderd. Bijvoorbeeld, water kookt op 100 graden celsius. Maar 5 graden daarvoor zie je ook al duidelijk gasvorming, dus waarom is niet voor 95 graden gekozen? (Water is misschien een slecht voorbeeld omdat men hier eigenlijk de 100 graden gekozen heeft als referentiepunt, maar mijn voorbeeld gaat ook op met andere stoffen, en andere waarden.)

Ok, dit was het voor even!

Bedankt aan iedereen die me wil helpen, je mag me ook gewoon op weg zetten hoor, je hoeft geen tientallen regels te schrijven om mij iets duidelijk te maken! ;)

Mathias

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: Vragen van een beginneling

1) Voor een amateurweegschaal voldoet 0,01g. 0,001 g nauwkeurig is weggelegd voor de analytici.

2) Die is daar wel geschikt voor. Door zijn smalle inleiding is hij zeer geschikt om overal ingestoken te worden om temperatuur te meten (no pun intended). Alleen opletten dat je hem niet per ongeluk afbreekt/

3) Om te beginnen volstaat een thermometer en weegschaal wel. Een hok buiten waar de plaats waar je woont/eet/slaapt is ook handig. Je wil niet je aardappels bereiden waar je net chemie hebt lopen bedrijven, laat staan slapen.

4) Dit laat ik aan de professionele amateurs over.

5) Koolstof is juist zo speciaal omdat het stabiel 4 bindingen met andere atomen kan vormen. Kijk maar naar je eigen lijf en je ziet waarom koolstof zo speciaal is.

6) Dat is zeker een goed idee. Ik zou me focussen op anorganische chemie. Je hebt voor organische chemie wel gespecialiseerd glaswerk nodig, en soms oplosmiddelen die brandbaar zijn of waar je op andere manieren niet blij van wordt als je geen goede zuurkast hebt.

7) Alles maakt kortsluiting als de weerstand niet hoog genoeg is. Je elektroden in gedestilleerd water steken geeft praktisch geen geleiding (uitgedrukt in milliSievert)

8) Dat klopt helemaal, dat samengaan geeft een knalletje als effect.

9) Zou theoretisch wel kunnen, maar is niet praktisch omdat er zo ongelofelijk veel energie voor nodig is.

10) Kookpunt is het punt waarop een vloeistof en gas van diezelfde vloeistof in evenwicht zijn bij de daar heersende druk en temperatuur. Op dat punt condenseert er evenveel mol gas als dat er vloeistof verdampt.

Berichten: 3.145

Re: Vragen van een beginneling

Dit soort vragen heb ik al veel vaker zien langs komen en daarom heb ik enige tijd geleden al weer daar een webpagina over geschreven:

http://woelen.homescience.net/science/chem/misc/index.html

Hier staat iets geschreven over het starten van een hobby labje. Je hebt als je wilt beginnen helemaal niet veel nodig. Basaal glaswerk, een 0,01 gram weegschaal en een geschikte brander. Zie de webpagina.

Wat betreft chemicalien, koop handig in. In de webpagina staan een aantal richtlijnen.

Begin met anorganische chemie als je helemaal nog geen experimenteerervaring hebt. Anorganische chemie is veiliger, omdat je normaliter in waterige oplossing werkt en niet met allerlei oplosmiddelen. Daarnaast heb je minder specialistische apparatuur en glaswerk nodig, omdat de reacties duidelijker, sneller en completer verlopen.

Berichten: 119

Re: Vragen van een beginneling

Dank jullie voor de goede uitleg. Erg mooie site trouwens, Woelen!

En ook Fuzzwood, voor het heel overzichtelijk beantwoorden van al m'n vragen.

Alles lijkt weer wat duidelijker, jullie horen wel nog van mij waarschijnlijk :D

Berichten: 119

Re: Vragen van een beginneling

Omdat het in de beginnelingsfeer blijft, vraag ik hier maar wat door. Als ik jullie te veel lastig vallen, laat het me dan weten, wil hier geen lastpak op het forum zijn!

Ik ben daarnet naar de drogist geweest, en die verkocht zwavelzuur, maar met een percentage van 32%, echter, weet ik niet of dit voldoende is?

Stel dat het niet voldoende is (of wel voldoende, de volgende vraag zou mij zoiezo verder helpen, ook met andere stoffen): Ik veronderstel dat zwavelzuur gewoon verdund wordt met water? En, water kookt op 100 °C, zwavelzuur pas bij 279,6 °C. Kan ik er dan 'gewoon' een vuurtje onder zetten, verwarmen tot 100 graden, en wachten tot al het water verdampt is, om dan zwavelzuur over te houden? Of bekijk ik het te gemakkelijk?

En ik stel mij ook de omgekeerde vraag, stel je hebt een homogeen mengsel. Het mengsel bestaat uit A en B. Stof A kookt bij 100°C en B bij 200°C. Mijn doelstelling is om stof A te hebben. Ik probeerde te tekenen wat mijn opstelling zou zijn:

Afbeelding

Tot zover mijn tekenkunsten :oops:

Dus, Groen kleurtje is stof A, die kookt, condenseert tegen een soort van koepel, en drupt naar beneden. Werkt dit? Of hebben jullie daar een veel betere manier voor, voor hetgeen ik wil bereiken?

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: Vragen van een beginneling

Wat je nu beschrijft is het beginsel van destillatie, en dat wordt zelfs in de industrie toegepast. Het is niet gek om op die manier zwavelzuur te concentreren, of bijvoorbeeld een oplosmiddel af te dampen zoals je in je 2e voorbeeld voorstelt.

Dat eerste moet je natuurlijk niet in een metalen pannetje proberen. Om te zien wat er gebeurt: doop maar een stukje alufolie in de 32% oplossing om een idee te krijgen wat er dan kan gebeuren. ;)

Berichten: 119

Re: Vragen van een beginneling

Dat eerste moet je natuurlijk niet in een metalen pannetje proberen. Om te zien wat er gebeurt: doop maar een stukje alufolie in de 32% oplossing om een idee te krijgen wat er dan kan gebeuren. ;)
Hehe handig dat je het zegt ;)

toch maar glas nemen dan :lol:

ohja, ik denk laatste vraagje voor dit topic: Vroeger (jaren geleden) heb ik wel eens het Bohr-model gezien op school. Nu lees ik echter in m'n boekje dat er ook een ander model bestaat om elektronenconfiguraties te tekenen, snappen, of uitzoeken wat met wat gaat reageren: Het kantummechanisch model. Dat ziet er iéts moeilijker uit. Is het van belang dat dit gekend is, of is het model van Bohr voldoende om amateurchemie te beoefenen?

Danku, again.. :D

Berichten: 840

Re: Vragen van een beginneling

Zwavelzuur is zeker voldoende bij 32% voor de beginneling. Ik zou voorlopig nog niet beginnen met geconcentreerd zwavelzuur.

Het concentreren moet je zeker niet doen. Het is niet zo makkelijk als het lijkt. In het begin kan je redelijk makkelijk water wegkoken maar om rond de 90% te komen moet je met zeer hoge temperaturen werken en hier komen ook erg bijtende zwavelzuur dampen vrij. Dit is niet iets wat je moet doen in begin.

Ik weet niet wat je wil doen, maar ik zou met anorganisch beginnen. Wat stofjes die leuk zijn om te hebben:

zuren: zoutzuur en zwavelzuur (waarvan je de laatste al hebt)

basen: natriumhydroxide en ammonia

wat leuke metaalzouten, zoals kopersulfaat, zuiver ijzer, enz. Je kunt met koper heel veel leuke dingen doen, zoals complexen maken, koperozuten, enz. Met ijzer kun je leuke dingen doen, zoals ammoniumijzersulfaat, magnetishe ijzeroxiden. Kijk op woelen's site welke stofjes interessant zijn voor de beginneling

oplosmiddelen: ethanol, aceton

Glaswerk:

-reageerbuizen en een reageerbuisrek

-bekerglazen en erlenmeyers (ik zou 25-200mL doen)

-een trechter + filtreerpapier

Je moet een statief hebben met een klem.

En dan is een alcohol brandertje handig om dingen te verwarmen (maar NIET als je met ethanol of acetone werkt). Ik kan het ook niet zo een-twee-drie verzinnen. Wat wil je precies doen? Hoever is je chemiekennis? Wat voor plek heb je beschikbaar?

Kijk eens op www.amateurchemie.nl

Hier zitten de NL hobbychemisten.

Berichten: 3.145

Re: Vragen van een beginneling

Ik ben het met Jor eens. Ik zou dat zwavelzuur zeker niet gaan indampen tot 90%. Er komt een intens corrosieve witte rook van af tegen de tijd dat je die concentratie haalt en de vloeistof is dan ook aardig richting de 300 graden. Dit vereist echt labglaswerk dat niet zomaar breekt bij dat soort hoge temperaturen. Je moet er niet aan denken wat er gebeurt als bijna 300 graden heet geconcentreerd zwavelzuur over iets heen loopt. Dat is ONMIDDELIJKE diepe verkoling en verbranding.

Leuke stoffen waar je relatief veilige experimenten mee kunt doen kun je krijgen bij een keramieker als www.silex.nl of www.keramikos.nl. Denk hierbij aan diverse metaaloxiden en -carbonaten. Deze kun je oplossen in zuren om de metaal ionen in oplossing te krijgen.

Ik zou ook een paar oxidatoren nemen, o.a. waterstofperoxide (3%, te krijgen bij drogist), natriumpersulfaat (heel schoon werkende oxidator die relatief ongevaarlijk is en toch een heel sterke oxidator is, te krijgen bij electronicazaken als etsmiddel, maar ook te vinden op eBay).

Neem ook kaliumbromide en kaliumjodide (of de natriumzouten hiervan).

Een redelijke voeding en wat koolstofstaafjes voor electrolyse zou ik ook zeker nemen. Hiermee kun je heel veel leuke experimenten doen. Koolstofstaafjes kun je zelf uit batterijen halen, maar op eBay kun je ook direct te gebruiken mooie grote grafietstaven kopen.

Bedenk wel, dat als je een beetje serieus wilt beginnen je toch zeker EUR 100 moet rekenen. Dan heb je een basis en kun je daarna uitbreiden met kleinere stappen. Vooral de materialen als glaswerk, voeding, bedrading, staven, standaarden, brander e.d. kosten natuurlijk een en ander. In een later stadium, mocht je echter verder gaat met de hobby, dan zullen de kosten vooral in chemicalien gaan zitten en zo nu en dan wat geavanceerder glaswerk of apparatuur.

Berichten: 119

Re: Vragen van een beginneling

Dank jullie hartelijk voor je raad.

Zwavelzuur concentreren is dus not done. Maar mag ik vragen waarom de vloeistof zo warm moet zijn? En waarom je de temperatuur niet gewoon op 100°C kan houden? Waarom verdampt het water dan niet (allemaal)?

@Jor: ik wil inderdaad anorganische chemie beoefenen. Ik heb een garage ter beschikking (of een tuin voor de experimenten met dampen). Mijn chemkennis echter, is zoals te zien aan mijn chemlevel, bijna onbestaande.

@Woelen: Die sites die je noemde zijn .nl, niet dat dit echt een probleem is, maar ik ben belg, en erg veel goede drogisten vind je hier niet. Ik ken ook labstuff.nl. Ik wou gewoon weten of er misschien Belgische equivalenten zijn?

Op dit moment kijk ik in de Hubo voor bepaalde dingen (doe-het-zelver) en bij een lokale drogist : http://www.francobelge.be/ maar die heeft, zoals je kan zien op zijn site, maar enkele stoffen, wel de zuren en basen die ik nodig heb.

Ik vond op internet dat "Kruidvat" ook een drogist is. Nu zie ik mij nog niet om een liter zwavelzuur gaan bij Kruidvat, volgens mij gaan ze gewoon eens raar kijken? Of kan ik bij Kruidvat wel degelijk chems krijgen?

Als iemand zou willen antwoorden op de vraag of het kwantummechanisch model een must is, of het model van Bohr voldoende zou zijn voor amateurchemie? Dat zou handig zijn.

Ik denk dat ik inderdaad mijn amateurchemie.nl account eens ga afstoffen, heb meer het gevoel dat hier meer profs zitten, of allesinds toch te prof voor mij ;)

noot: schrijffouten zijn te wijten aan het feit dat dit op m'n gsm geschreven is, en niet op een computer getypt.

Berichten: 13

Re: Vragen van een beginneling

zwavelzuur vertoont een grote affiniteit voor water, dus om die te overwinnen zal je extra energie nodig hebben.

Berichten: 318

Re: Vragen van een beginneling

Hoi,

Inderdaad, in België is het nogal moeilijk om een degelijke drogist te vinden voor leuke stofjes te vinden. In de buurt bij mij is er een 'New Gamma'... daar vond ik destijds wel bepaalde dingen.

Kijk ook eens op brouwland.be.. Die verkopen soms ook nog handige stoffen.

Over dat kwantummechanisch model... Dat is iets 'out of your league' :P Niet slecht bedoeld hoor, maar dat zit nogal complex in mekaar.

Het heeft te maken met de probabiliteit van de plaats van de elektronen rond de kern. Zoals je misschien weet heeft Heisenberg een gepostuleerd dat je nooit én de plaats én de snelheid van een elektron tegelijk kan bepalen. Op basis van dit postulaat, en nog andere wetten van de kwantummechanica worden dan (theoretische) modellen opgesteld waarvan men chemische eigenschappen van atomen tot moleculen kan bepalen zonder ooit maar 1 stof te moeten synthetiseren! Maar om van dat alles maar een beetje te begrijpen heeft het mij al een herexamen kwantumchemie gekost :D

(voor de kwantumchemici onder ons: als ik iets gemist heb, vul maar aan)

Dus: je hebt dat niet nodig om basis-chemie te begrijpen!

Berichten: 552

Re: Vragen van een beginneling

10) Kookpunt is het punt waarop een vloeistof en gas van diezelfde vloeistof in evenwicht zijn bij de daar heersende druk en temperatuur. Op dat punt condenseert er evenveel mol gas als dat er vloeistof verdampt.
hier ben ik niet helemaal met eens. Bij elke temperatuur en druk heerst er een evenwicht (= evenveel verdampt als condenseert) tussen de vloeistof- en dampfase (onder de kritische temperatuur wel te verstaan; boven de kritische temperatuur wordt er dan van gas gesproken). Bij verhogen/verlagen van de temperatuur wordt het evenwicht even verstoord, waarna het zich weer vrij snel instelt.

Het kookpunt van een (vloeibare) component is de temperatuur waarbij de dampdruk van die component gelijk wordt aan de omgevingsdruk. Ik spreek van componenten aangezien vloeibare mengsels een kookbereik hebben.

Berichten: 1.816

Re: Vragen van een beginneling

Er zijn nogal wat tegenstrijdigheden, pas op dus wat je meldt.
LiA

Berichten: 552

Re: Vragen van een beginneling

mja, dat van die kritische temperatuur klopt niet, heb ik even verkeerd vermeld

Reageer