Springen naar inhoud

coca cola


  • Log in om te kunnen reageren

#1

chemiekid

    chemiekid


  • 0 - 25 berichten
  • 1 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 mei 2011 - 11:05

hoi,

Ik moet voor een practicum nauwkeurig bepalen hoeveel gram fosforzuur er in een liter cola zit.

Verder heb ik het volgende stukje tekst:

Je gaat eerst een hoeveelheid coca cola nauwkeurig afmeten. De cola is een tijdje gekookt om het opgesloste koolstofdioxide te verwijderen. Vervolgens ga je een nauwkeurig bekende hoeveelheid opgelost calciumhydroxide in overmaat toevoegen. Daarbij zullen twee reacties optreden tussen het opgeloste fosforzuur uit de coca cola en het opgeloste calciumhydroxide:naast een zuur/base-reactie(reactie 1) zal ook een neerslag ontstaan(reactie 2).

Vervolgens ga je de hoeveelheid hydroxide-ionen bepalen die na de reactie met het fosforzuur nog is overgebleven. Je gaat dat doen door te titreren met zoutzuur, met thymolblauw als indicator(reactie drie).

Ik moet nu eerst de drie reactievergelijken geven. Ik weet alleen echt helemaal niet hoe!Kunnen jullie me helpen?

Alvast bedankt,

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 28 mei 2011 - 12:04

Alle fosfaat zal neerslaan met calciumionen, hoe zou die reactie eruit zien?

Fosforzuur is als H3PO4 aanwezig, hoe zal deze volledig reageren met hydroxide?

#3

nitrox

    nitrox


  • 0 - 25 berichten
  • 10 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 mei 2011 - 13:08

3Ca(OH)2 + 2H3PO4 ---> Ca3(PO4)2 + 3 H2O
de calciumhydroxide splitst in Ca2+ en OH- . OH- vormt water met H+ van fosforzuur. calciumfosfaat slaat neer

OH- + HCl -----> H2O + Cl-

net zoals bij de vorige reactie vormt er water gevormd. bij zuur-base racties is dit altijd het geval: zuur+ base------> zoutvorming + H2O

#4

Zeolietje

    Zeolietje


  • 0 - 25 berichten
  • 13 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 mei 2011 - 13:18

Ik heb recent moeten werken met limonade / cola.
We moesten ook de prik eruithalen, schudden bleek net zo efficient, maar veel sneller te werken.

verder zit er behoorlijk veel fosforzuur in, je kan nagaan hoe goed je bepaling is door te vergelijken met wat er in zou zitten:
http://www.cocacolan...Fosforzuur.aspx

eventueel 2 testen, 1 met schudden 1 met opwarmen. om het verschil in CO2 te achterhalen





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures