[scheikunde] oxiden

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 32

[scheikunde] oxiden

natriumoxide reageert met water tot natriumhydroxide oplossing.

Natriumhydroxide is een sterke base. kan ik zeggen dat natriumoxide een sterke base is?

een base wordt gedefinieerd als een deeltje dat een proton kan opnemen. natriumoxide voldoet wel aan deze. daarnaast wordt er ook gezegd dat base een OH deeltje bevat.

calciumoxide en magnesiumoxide.

Waarom heeft magnesiumoxide ook basische eigenschappen alhoewel het niet met water reageert?

wie kan me helpen?

alvast bedankt!!

Gebruikersavatar
Berichten: 336

Re: [scheikunde] oxiden

Magnesiumoxide reageert wel degelijk met water. Probleem is alleen dat het resulterende magnesiumhydroxide beroerd oplost in water, in tegenstelling tot bijv. natriumhydroxide.

Inderdaad wordt soms heel kort door de bocht gezegd dat "een base hydroxide-ionen bevat". Dit komt omdat veel basen gemeen hebben dat ze met water tot hydroxide-ionen kunnen reageren. Veel van het rekenwerk met basen (pH/pOH etc.) is gebaseerd op deze hydroxide-ionen. Of iets een sterke of zwakke base is hangt af van de hoeveelheid OH- die gevormd worden. Een sterke base zal volledig met water reageren tot hydroxide-ionen, een zwakke base slechts deels (evenwicht). Natriumoxide is wat dat betreft een sterke base.

Berichten: 32

Re: [scheikunde] oxiden

Dus het gedeeltelijk opgeloste magnesiumoxide reageert direct tot slechtoplosbare magnesiumhydroxide. dat is duidelijk, thanx.

maare.....

Stel als ik nu NaOH(l) met HCl(l) laat reageren. ze zijn allebei sterk dus er wordt verwacht dat er water wordt gesplitst en daarnaast ontstaat er ook nog natriumchloride smelt, NaCl(l) dus. wat zou dan gebeuren wanneer we natriumoxide smelt, NaO(l) dus met HCl (l) laten reageren? EEn zuur/base reactie? ben zo in de war........

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: [scheikunde] oxiden

Kunt U mij vertellen onder welke condities NaOH (bij standaardcondities een vaste stof) en HCl (bij standaardcondities een gas) toch als vloeistoffen reageren? Zeker dat chemlvl 6 wel klopt?

Gebruikersavatar
Berichten: 336

Re: [scheikunde] oxiden

Dat chemlevel verdient inderdaad enige heroverweging :-).

Vloeibare zouten zijn hier echt niet relevant. Ga ervan uit dat minimaal één van de twee in waterige oplossing zit. Bijv. HCl (g) dat door water wordt geleid of een schep Na2O die (bij voorkeur vanaf wat grotere afstand) in azijnzuur wordt gegooid.

In al deze situaties zoek je het sterkste zuur en de sterkste base (hiervoor bestaan uitstekende tabellen) en die laat je met elkaar reageren.

Berichten: 32

Re: [scheikunde] oxiden

chemielevel 6 zegt het volgende:6. HBO / Hogeschool en gespecialiseerd / werkervaringn

Ik ben al klaar met de lerararen opleiding (HBO). geef les, SCHEIKUNDE. welke niveau moest ik anders vermelden?? zeker niet 1 heh? ben nog erbij ook nog werkzaam in een lab.

maar enfin, informatie was duidelijk genoeg, bedankt.

Ik had natuurlijk aangegeven dat ik even in de war was. Afbeelding

En trouwens, "geen enkele vragen zijn domme vragen" luidt de motto heh?

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: [scheikunde] oxiden

Waarom ziet iedereen de suggestie om het chemlvl aan te passen meteen als een persoonlijke aanval. Zeg nu zelf, als iemand zouten in oplossing schrijft als zouten in vloeibare, dus gesmolten, fase.

Reageer