Springen naar inhoud

Backing Poeder


  • Log in om te kunnen reageren

#1

metalskater155

    metalskater155


  • 0 - 25 berichten
  • 11 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 juli 2011 - 16:05

Ik heb wat bakpoeder in een klein Parfum Tube gedaan en de helft vol met water. Ik heb de dop er niet op gedaan, Toen was ik 2 weken weg en ik kwam thuis en zag ik dat bakpoeder op soort van kleine schervjes glas leek? Niet al het bakpoeder was zo.

Weet iemand hoe dat komt?

In de 2 weken is er niets aangekomen.
Als er in nederland zon scheen dan is de tube wel in de zon gekomen.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

firefighterthor

    firefighterthor


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 juli 2011 - 18:29

Bakpoeder bestaat uit natriumcarbonaat (Na2CO3). Natriumcarbonaat heeft als eigenschap dat het hygroscopisch is (kan water aantrekken). Het natriumcarbonaat neemt wat water op. Door opname van water krijgt het natriumcarbonaat kristallen omdat het kristalwater bevat.

#3

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 24 juli 2011 - 20:10

Ik begrijp het experiment niet helemaal, maar heb wel een correctie: natriumcarbonaat is de officiŽle naam van soda. Bakpoeder is natriumwaterstofcarbonaat, NaHCO3.

#4

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 24 juli 2011 - 20:27

Met kraanwater zal er wel het slecht oplosbare calciumcarbonaat zijn gevormd wat uitgekristalliseerd is.

#5

Echtepino

    Echtepino


  • >250 berichten
  • 794 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 juli 2011 - 21:31

Dat moet bijna wel wijsteenzuur zijn... dat maakt hele mooie kristallen.
@gerard: je krijgt toch ook geen neerslag als je soda oplost in een emmer water?

#6

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3338 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 24 juli 2011 - 23:17

Bakpoeder is meestal een mengsel van zetmeel (80-85%), natriumbicarbonaat (NaHCO3) en Dinatriumdifosfaat (Na2H2P2O7). Alleen een carbonaat zal geen gasvorming kunnen veroorzaken in de meeste bak condities

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#7

metalskater155

    metalskater155


  • 0 - 25 berichten
  • 11 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 25 juli 2011 - 09:58

Dat moet bijna wel wijsteenzuur zijn... dat maakt hele mooie kristallen.
@gerard: je krijgt toch ook geen neerslag als je soda oplost in een emmer water?

Bedankt! :D

@rwwh
(Het was eerst bedoeld om wat bakpoeder en water in de tube te doen dop er op en dan schiet het. Ik wou meten hoe hard het schiet, Maar toen had ik er de dop er niet op gedaan.)

#8

Labstuff

    Labstuff


  • >250 berichten
  • 496 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 25 juli 2011 - 10:39

Bakpoeder van Dr Oetker bevat inderdaad de rotzooi welke Archerbarry noemt
Echter de bakpoeder uit de Toko is pure Natriumbicarbonaat. Het zou een wonder zijn als daar uit het niets ineens Wijnsteenzuur uit ontstaat....

#9

Echtepino

    Echtepino


  • >250 berichten
  • 794 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 25 juli 2011 - 18:42

Bakpoeder is bicarbonaat plus zuur, 'baking soda' is alleen bicarbonaat, misschien dat je daarme in de war bent?
Alleen bicarbonaat kun je niet mee bakken.

#10

Labstuff

    Labstuff


  • >250 berichten
  • 496 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 25 juli 2011 - 21:07

Kan inderdaad, ik ging uit van de Amerikaanse en Aziatische supermarkt versie, daar gebruikt men baking powder en wijnsteen los van elkaar. Men mengt het zelf. In het luie Nederland krijg je alles voorgekauwd in een zakje eenheidsworst.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures