Verlaging PH

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 1

Verlaging PH

Beste mensen,

Ik ben een hobbybrouwer heb ik meer vertsand van brouwen dan het maken van scheikundige berekeningen Afbeelding

Een van de stappen die ik als hobbybrouwer onder controle moet houden is de PH waarde van het bierbeslag tijdens het Maischen van het bier.

Ik heb een brouwketel heb ik 19 liter beslag (= water + gekafte bier granen). De gemeten PH = 6,7

Hoeveel gram Calciumsulfaat (CaSO4) moet ik toevoegen om de zuurgraad te verlagen naar 5,6?

Is hier een simpele formule voor om dit te berekenen?

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: Verlaging PH

Ehm geen. Calciumsulfaat kan de pH niet verlagen omdat het geen protonen heeft die afgegeven kunnen worden.

Gebruikersavatar
Berichten: 4.771

Re: Verlaging PH

Het tweede probleem is dat wij zo geen antwoord kunnen geven. De hoeveelheid toe te voegen pH-verlager (geen CaSO4, zoals Fuzzwood terecht zegt) hangt af van het bufferend vermogen van het beslag.

Wat je zou kunnen doen is 100 ml beslag uitnemen, daarvoor het toe te voegen volume bepalen en dat omrekenen naar de 19 liter (dus 190 maal).

Maar dan moet je een pH-meter hebben, of nauwkeurige pH-stripjes.

Ik heb hetzelfde probleem altijd als ik zelf wijn maak. Ik doe het op de hierboven beschreven manier, met pH-stripjes. De pH van mijn most moet ongeveer 2,5 zijn. De stripjes geven de pH tot op een tiende pH-eenheid aan en zijn te koop bij een in-zelf-wijn-of-bier-maken gespecialiseerde drogist, of op internet. Misschien heeft Labstuff (Forumlid) ze wel.

Reageer