Springen naar inhoud

[scheikunde] pH verandering bij verwarmen?


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Marjolein123

    Marjolein123


  • 0 - 25 berichten
  • 7 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 november 2011 - 16:45

Hallo,

Voor een praktische opdracht op school moet ik de zuurgehalte in jam bepalen. Mijn idee was om het te verwarmen (dan wordt de jam vloeibaar). Maar kan de pH-waarde dan ook veranderen?

Groeten,

Marjolein

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 15 november 2011 - 16:54

Als de temperatuur hoger wordt dan kunnen zuren die niet zo goed oplossen in water, beter gaan oplossen.

Een warme sinaasappel smaakt zuurder dan een koude.

#3

Beryllium

    Beryllium


  • >5k berichten
  • 6314 berichten
  • Minicursusauteur

Geplaatst op 15 november 2011 - 16:54

Ja, dat kan.
In de praktijk zijn de veranderingen klein en alleen van toepassing op zwakke zuren.

Je kunt het zo zien: de evenwichtsconstante (die de mate van dissociatie bepaalt) is bepaald voor een zekere temperatuur; als de temperatuur verandert, verandert de constante mee (en dus ook de dissociatie en de pH).

[edit]
Marjanne, ik denk dat we ervan uit kunnen gaan dat in de beginsituatie de meeste zuren wel in oplossing zullen zijn?

Veranderd door Beryllium, 15 november 2011 - 16:54

You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

#4

Marjolein123

    Marjolein123


  • 0 - 25 berichten
  • 7 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 november 2011 - 16:56

Okee, super bedankt!
Kan ik dan wel mbv de evenwichtsconstante de pH-waarde van het jam voor het verwarmen berekenen?

#5

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 15 november 2011 - 16:59

Marjanne, ik denk dat we ervan uit kunnen gaan dat in de beginsituatie de meeste zuren wel in oplossing zullen zijn?

Ik ehh..., begrijp de ´beginsituatie´ niet...



Wat anders is nog dat pH iets anders is dan zuurgehalte.
De pH bepaal je met een pH-elektrode.
Het zuurgehalte bepaal je met een titratie, bijv. met natronloog. Er zijn nl. ook zuren die niet volledig oplossen in water.
Dus Marjolein: je moet vooraf vaststellen wat je precies wilt bepalen: zuurgraad (pH) of zuurgehalte.

#6

Marjolein123

    Marjolein123


  • 0 - 25 berichten
  • 7 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 november 2011 - 17:03

Ik moet het zuurgehalte bepalen. Misschien een hele stomme vraag: maar met de pH kan je de concentratie [H3O+] bepalen, en dat is dan het zuurgehalte?

#7

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 15 november 2011 - 17:06

Met de pH weet je alleen de concentratie van H3O+. Dat is al het zuur dat is gesplitst in H+ en de zuurrest.
Er zijn ook (zwakke) zuren die niet volledig splitsen in water. In dat geval zit in de pH-waarde niet de hoeveelheid zuur die niet gesplitst is.

#8

Marjolein123

    Marjolein123


  • 0 - 25 berichten
  • 7 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 november 2011 - 17:15

Bedankt, ik denk dat ik zo verder kan.

Want als ik de jam op een bepaalde manier kan titreren ben ik er eigenlijk al. Dan kan ik het zuurgehalte bepalen. Klopt dat?

#9

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 15 november 2011 - 17:54

Dat kan ja. Nu nog even uitvogelen hoe je al het jamzuur in oplossing krijgt.

#10

Marjolein123

    Marjolein123


  • 0 - 25 berichten
  • 7 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 november 2011 - 13:02

Nog een laatste vraag dan: kan ik niet gewoon een oplossing maken van jam met water? Of is dat dan weer t simpel gedacht?

Veranderd door Marjolein123, 16 november 2011 - 13:03






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures