Vraag over interne standaard

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 10

Vraag over interne standaard

Beste mensen,

Ik ben bezig met een analyse op de GCMS. Hierbij moet ik een interne standaard gebruiken.

Wat is nou precies de reden om een interne standaard toe te voegen tijdens de extractie. Ik heb ergens matrixeffecten gelezen, maar wat zijn dat precies, wat gebeurt er tijdens een matrixeffect en klopt het dat dat de reden is van een interne standaard?

Overigens: ik moet een serie meten van 15 monsters met daarin elke keer dezelfde matrix. Hierin spuiten wij een oplossing van 18 ongederivatiseerde componenten. Daarna voegen we een oplossing toe van 5 interne standaarden. Wat zeggen deze interne standaarden nou over de 18 componenten? En klopt het dat de interne standaarden zich hetzelfde moeten gedragen als de componenten? Dus bijvoorbeeld voor de eerste vier componenten gebruik je interne standaard 1, voor de volgende drie componenten gebruik je interne standaard 2. Klopt dit? Het doel is om de herhaalbaarheid te bepalen, maar ik snap het doel van de interne standaard niet helemaal.

Alvast bedankt, ik hoop dat jullie mij kunnen helpen

boris.

Berichten: 150

Re: Vraag over interne standaard

Een interne standaard bij gaschromatografie wordt gebruikt omdat het injectievolume bij GC moeilijk te reproduceren is, in tegenstelling tot bij LC (waar men met loops werkt waarvan slechts een fractie over de kolom zal lopen).

De interne standaard moet ongeveer gelijklopende retentieparameters hebben als het te bepalen analyt, omdat het nu eenmaal een 'standaard' is, en representatief moet zijn voor het analyt.

Door deze standaard al toe te voegen tijdens de extractie, zal men proberen corrigeren voor eventuele kleine foutjes bij de extractie van het analyt (de interne standaard ondergaat immers dezelfde behandeling en is dus nog steeds representatief voor het analyt).

Berichten: 10

Re: Vraag over interne standaard

Hoi, bedankt voor je antwoord. Maar hoe kan ik nu bepalen welke interne standaard het beste bij welk monster hoort? Klopt het volgende:

a) 10 monsters en 1 interne standaard geven ongeveer dezelfde relatieve standaarddeviatie van 1 tot 5.

b) De 8 andere monsters en 1 interne standaard geven ongeveer dezelfde relatieve standaardderviatie van 10 tot 15.

Om te corrigeren met een interne standaard heb je ongeveer dezelfde mate van spreiding nodig. Dus de interne standaard bij a verloopt hetzelfde tijdens de extractie als de monsters bij a. En bij b dan natuurlijk hetzelfde.

Klopt dit?

Berichten: 150

Re: Vraag over interne standaard

Goh,... Theoretisch weet ik wel wat een interne standaard is, maar écht veel ervaring daarbuiten heb ik niet echt...

Gebruikersavatar
Berichten: 4.771

Re: Vraag over interne standaard

Een interne standaard moet zich tijdens de analyse in alle opzichten zoveel mogelijk gelijk gedragen als de verbinding(en) die je wilt bepalen. En liefst moet die interne standaard niet in de vrije natuur voorkomen.

Een hele goede keuze is de gedeutereerde vorm van de te bepalen verbinding(en). Chemisch gezien is deuterium gelijk aan waterstof.

Een verbinding met een of enkele 13C-isotopen i.p.v. 12C is ook een goede keuze.

In de praktijk is zo´n keuze niet altijd mogelijk: het zijn dure stoffen en meestal wil je een aantal verbindingen bepalen in plaats van één.

Kies in ieder geval een verbinding die lijkt op de verbindingen die je wilt bepalen. Als je bijv. een reeks alkanen wilt bepalen, dan is de keuze van een polycyclische aromaat als interne standaard geen geschikte.

Belangrijk is dus welk type verbindingen je wilt bepalen.

Is er geen NEN-norm voor je analyse? Meestal staat daarin wel aangegeven welke verbindingen bruikbaar is als interne standaard.

Berichten: 10

Re: Vraag over interne standaard

Hoi, bedankt voor jullie antwoorden.

Dat een interne standaard zich zoveel als een verbinding moet gedragen klinkt logisch. Bedankt daarvoor! Maar nu snap ik eigenlijk nog steeds niet waarom je een interne standaard gebruikt.

Gebruik je een interne standaard puur vanwege verschillende matrixen? Stel dat je een heel schoon monster hebt en een heel smerig monster, dan zal je door de vieze matrix minder terugvinden dan er daadwerkelijk in zat. Met de interne standaard zul je ook minder terugvinden dan er daadwerkelijk inzat en omdat je daar de exacte concentratie van weet kun je terugrekenen hoeveel er daadwerkelijk inzat. Klopt dit?

Nog een tweede vraag, stel dat ik een bepaalde verbindingen wil bepalen die in alle opzichten op elkaar lijken, maar toch verschillen. Bijv: mono-hexyl en een tetrafenyl verbinding. Dan heb ik voor de monohexyl een interne standaard nodig met een mono en voor de tetrafenyl een interne standaard nodig met een tetra?

Wat betreft de analyse, daar hebben we een NEN norm voor. De interne standaard hebben we ook al, alleen snap ik de functie er nog niet van.

Gebruikersavatar
Berichten: 134

Re: Vraag over interne standaard

Om per alinea te antwoorden:

Je gebruikt een interne standaard omdat je die exact dezelfde behandeling kan geven als je analiet en die ook dezelfde matrixeffecten ondervindt.

De bedoeling van een interne standaard is inderdaad dat je éxact weet hoeveel je hebt toegevoegd en dan, in dit geval bij GC, relatieve piekoppervlakken kan gaan vergelijken. Als piek X drie keer groter is dan de piek van je IS, dan zat er ook drie keer zoveel X in je monster/drie keer grotere concentratie X. Dat laatste hangt er van af of je met een vaste concentratie IS of met een vaste hoeveelheid IS werkt.

Je kiest je IS'en ifv je retentietijden. Als je wat pieken op 10 minuten, 30 minuten en 55 minuten hebt, dan kies je IS'en die ook rond die drie tijden elueren. Eventueel neem je er nog een tweede voor elk tijdstip als back-up, dat kan. Maar als je twee verbindingen hebt die op 8 en 10 minuten komen, moet je daarvoor geen twee aparte IS'en gaan toevoegen lijkt me.
"Success has been, and continues to be, defined as getting up one more time than you've been knocked down."

- Gary Raser, LIMU

Reageer