Springen naar inhoud

[scheikunde] Buffer


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Nawara

    Nawara


  • >25 berichten
  • 80 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 december 2011 - 00:00

Hoe kan een 1L van 0,1 M azijnzuur/acetaat buffer pH 5 het beste worden bereid?

Ik dacht aan pure azijnzuur. de concentratie is te bepalen door middel van de dichtheid (1,048 g/cm3 = 1,048 g/ml = 1048 g/L) en de molmassa (60,05 g/mol).

1048 g/L
60,05 g/mol = 17,45 mol/L

Vervolgens wil ik er 500 ml van hebben, dus:

c1 *v1 = c2 * v2

17,45 mol/L * ? = 0,1 * 500

0,1 * 500
17,45 = 2,86 ml pure azijnzuur

nou dacht ik het volgende:
Aangezien ik 500 ml van het buffer nodig heb, zal er 500 ml worden bereid in plaats van 1 L.
2,86 ml pipetteren in een maatkolf van 500 ml en aanvullen met demiwater tot 400 ml. Vervolgens op pH 5 brengen met 6 M NaOH(?,Ik weet niet wat beter is, NaOH of KOH). en het verder aanvullen met demiwater tot 500 ml.

Als ik dit vergelijk met de waarden op Internet, is mijn volumina heel wat kleiner. Ik weet echter niet waar ik de fout ben begaan. Wellicht dat iemand me hierbij kan helpen??

Wil iemand zo spoedig mogelijk mijn vraag beantwoorden?!!

Veranderd door Nawara, 11 december 2011 - 00:25


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 11 december 2011 - 08:30

6M is een beetje sterk om de pH van ongeveer 3 naar 5 bij te stellen. Gaat best vlug hoor.

#3

Roos1986

    Roos1986


  • >25 berichten
  • 36 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 december 2011 - 20:43

Wij gebruikten meestal 1M NaOH voor een hogere pH.
Zoals hier ook al gezegd gaat het vrij snel en met 1M hadden we iets meer "ruimte".
En hoe gaat ge die 2.86 ml realiseren?

#4

pimmodenhollander1

    pimmodenhollander1


  • >100 berichten
  • 244 berichten
  • Validating

Geplaatst op 11 december 2011 - 20:53

Ik zou die buffer nooit met azijnzuur maken: natriumacetaat is toch veel gemakkelijker? Dat is een poeder, makkelijk te hanteren. Anders is het zo'n gekloot en daarbij stinkt azijnzuur ook behoorlijk.

#5

Nawara

    Nawara


  • >25 berichten
  • 80 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 december 2011 - 23:23

Deze stoffen staan in het voorschrift beschreven. Maar klopt de berekening wel????





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures