Springen naar inhoud

Gist


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Koekepan

    Koekepan


  • 0 - 25 berichten
  • 1 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 december 2011 - 15:10

Weet iemand toevallig hoeveel procent alcohol en hoeveel ml er te verkrijgen is met deze gist: Geplaatste afbeelding

Merk: Dr. Oetker
Ingredienten: gedroogde gist, emulgator E491
Inhoud: 7 gram (komt overeen met 25g verse gist)

gebruikt bij

Inhoud fles: 2,5L
Oplossing: 0,25g suiker en 1,25L water

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3310 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 12 december 2011 - 11:33

afhankelijk van de beschikbare hoeveelheid suiker denk ik dat een procentje of 10-12 wel mogelijk zal moeten zijn.

dat betekend wel wat meer dan 0.25g suiker. begin maar eens met 250g

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#3

keyzplayer

    keyzplayer


  • >100 berichten
  • 115 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 december 2011 - 16:28

Aangezien het gist is voor broodbakken zal de gist wel ethanol produceren maar vooral CO2. Met speciale wijn/biergisten kan over het algemeen een hoger percentage worden bereikt (10-13%). Deze worden verkocht bij drogisterijen die ook wijn- en biermaakspullen verkopen.

#4

Pelson

    Pelson


  • >250 berichten
  • 318 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 16 december 2011 - 01:21

Hoi,

Inderdaad, bakkersgist is niet zo ideaal om alcohol te maken. De gist metaboliseert nog veel andere stoffen buiten pure alcohol, en het percentage is meestal behoorlijk laag...
(@ archerbarry: ik denk dat 10-11░ al behoorlijk veel is voor bakkersgist)

Mocht je de alcohol erna nog willen destileren en eventueel consumeren, weet dan dat je met die bakkergist behoorlijk moet opletten. Zeker fractionele destillatie (liefst met reflux), en goed de temperatuur in de gaten houden. Door alle andere stoffen (naast ethanol) gaat je destillaat een erg wrange smaak en geur krijgen!

En met zo'n zakje kun je gerust een vat van 25L laten gisten hoor.
Gist is een levend organisme, en zal zich dus naargelang het voedsel dat hij krijgt (hier dus de suiker) vermenigvuldigen!

(veel tips over alcohol maken met gist vind je hier. Check ook het forum.)

#5

Pelson

    Pelson


  • >250 berichten
  • 318 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 16 december 2011 - 01:23

En nog iets: om echt op je vraag te antwoorden:

Veel hangt af van de omstandigheden waarin je vergist (constante temperatuur etc...).
Echt voorspellen hoeveel alcohol er zal geproduceerd worden is erg moeilijk.

Door voor Ún na de vergisting de dichtheid te meten kan je wel te weten komen hoeveel alcohol je gemaakt hebt...

(als je nog vragen hebt: shoot... dit is nogal mijn ding)





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures