Springen naar inhoud

[scheikunde] Bepaling sacharose met polarimetrie


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Axwell

    Axwell


  • 0 - 25 berichten
  • 1 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 december 2011 - 22:47

Hallo,

Voor het practicum moeten we het gehalte sacharose bepalen via polarimetrie.
Nu is er een bepaalde formule: S = ((10,04 . d) - (12,5 . d') .v) / (0,8811 . L)
waarbij d de rotatie VOOR hydrolyse is en d' deze na hydrolyse.

Op een zeker moment in de procedure van de staalvoorbereiding moet er 0,2 ml azijnzuur toegevoegd worden aan de oplossing (waar het sacharose in zit) en dan moet de meting met met polarimeter gebeuren (dit zou dan waarde d geven). Nadien wordt HCl toegevoegd en opnieuw gemeten (dit zal d' geven).

Nu is mijn vraag, waarom wordt azijnzuur toegevoegd voor die eerste meting?

Ik dacht eerst dat sacharose met azijnzuur zou hydrolyseren maar dat kan dus niet want dan zou de rotatie VOOR hydrolyse niet gemeten worden (maar van het invertsuiker) en vermits we nadien pas HCl moeten toevoegen (die HCl zal dan voor de hydrolyse zorgen toch?) dusja, nu begrijp ik niet waar die azijnzuur voor dient.

bedankt alvast.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.




0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures