Palladium bericht op Agentschap NL

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Palladium bericht op Agentschap NL

Professor Hiroshi Kitagawa van Kyoto University heeft voor het eerst een kunstmatige legering gemaakt die vergelijkbaar is met het zeldzame metaal palladium. Dit element wordt veel gebruikt in elektronica. De ontwikkeling van zeldzame aarden staat sterk in de belangstelling sinds China de uitvoer ervan steeds meer aan banden legt.
Dit bericht, afkomstig van Agentschap NL, dat subsidiegeld van de regering beheert, verwart mij behoorlijk. Palladium is misschien een "zeldzaam metaal", maar wat heeft dat te maken met de "zeldzame aarden" (die helemaal niet zeldzaam zijn)? Palladium is een overgangsmetaal.


En wat bedoelen ze met "de ontwikkeling van zeldzame aarden"?

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: Palladium bericht op Agentschap NL

Dit is waarom ik dus de normale media HAAT. Ze hebben zelfs de klok niet horen slaan, laat staan dat ze weten waar de klepel hangt, daarbij halen ze dingen door elkaar, irrelevante dingen worden erbij gesleurd om slim over te komen of alsof ze aan een minimaal aantal woorden moeten voldoen.


Het komt erop neer dat men metaalcomplexen aan het "bouwen" zijn die eigenschappen van zeldzame aarden kunnen nabootsen. Nu heeft men dat voor elkaar gekregen voor het overgangsmetaal Pd.

Gebruikersavatar
Berichten: 4.771

Re: Palladium bericht op Agentschap NL

De vraag is nu of die Prof. Kitagawa op zoek was naar legeringen die de eigenschappen van zeldzame aarden vertonen, omdat China de uitvoer ervan aan banden legt (en dat hij dus toevallig een legering heeft ontdekt die eigenschappen heeft die lijken op die van palladium) of dat hij op zoek was naar legeringen die eigenschappen hebben die lijken op die van palladium, omdat het een zeldzaam metaal is.

Reageer