Redoxpotentiaal in reacties

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 52

Redoxpotentiaal in reacties

Hoi iedereen!

Ik heb een vraag ivm met de rol van redoxpotentialen in een reactie:

Als een zuiver metaal (bv. Cu) in zwavelzuur wordt gestoken, ontstaat kopersulfaat en waterstofgas. Maar koper heeft een positief redoxpotentiaal en is dus een zwakke reductor. Koper neemt dus liever elektronen op dan dat het er afgeeft. Hoe komt het dan dan koper toch een reductor is in de zwavelzuurreactie?

Gert

Berichten: 3.145

Re: Redoxpotentiaal in reacties

Als je koper in verdund zwavelzuur steekt, dan krijg je geen waterstofgas, er gebeurt niks met het koper. Door aanwezigheid van opgeloste zuurstof uit de lucht zou een beetje koper kunnen oplossen, maar dan is die zuurstof de oxidator en niet het zuur (hoewel het laatste wel meehelpt omdat er nu geen onoplosbaar koperoxide wordt gevormd, maar oplosbaar kopersulfaat).

In sterk geconcentreerd zwavelzuur gestoken koper reageert wel, maar in dat geval ontstaat geen waterstofgas, maar komt zwaveldioxide vrij. Het zuur werkt dan als oxidator, maar op een geheel andere manier dan via H+ ionen.

Berichten: 52

Re: Redoxpotentiaal in reacties

En hoe is dat dan, als ik vragen mag? :)

Gebruikersavatar
Berichten: 4.771

Re: Redoxpotentiaal in reacties

Koper neemt dus liever elektronen op dan dat het er afgeeft.
Ik heb altijd moeite met dit type uitspraken, gebaseerd op een positieve halfstandaardpotentiaal.

Koper neemt geen electronen op. Koperionen (Cu+, Cu2+) kunnen electronen opnemen. Koper (Cu) en koperionen (Cu+) kunnen electronen afstaan.

Het ´liever´ electronen opnemen of afstaan is altijd relatief t.o.v. stoffen waarmee het koper in contact is.

In de door jou beschreven reactie met zwavelzuur staat Cu ´liever´ electronen af dan dat Cu2+ of Cu+-ionen ze opnemen. Maar breng koperionen (Cu2+) in contact met ijzermetaal, dan nemen de koperionen ´liever´ electronen op dan dat het kopermetaal ze afstaat.

M.b.t. de reactie met zwavelzuur. Woelen meldde al dat er geen sprake is van een zuurbasereactie, maar dat er zwaveldioxide ontstaat.

SO42- + .... ---> SO2 + ....

Er lijken 2 zuurstofionen vrij te komen, maar die reageren direct naar het welbekende watermolecuul. Als je weet dat het om zwavelzuur gaat, kun je dan zelf de halfreactie completeren?

Het koper geeft alleen Cu2+-ionen, verder niets bijzonders hier.

Reageer