Azijnzuur

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 47

Azijnzuur

Is dit de evenwicht die zich insteld waardoor men de geur van azijnzuur in een oplossing (met water) nog steeds ruikt?

CH3COOH (aq) <==> CH3COOH (l)

Re: Azijnzuur

aq staat voor vloeistof en l voor liquid=vloeistof

Ruiken doe je alleen aan een stof in gasvorm. :P

Gebruikersavatar
Berichten: 47

Re: Azijnzuur

dat begrijp ik. maar ik bedoel meer dat het in (l)= vloebare vorm gaat verdampen waardoor je het ruikt.

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: Azijnzuur

Goed, maar wat is de faseovergang naar de gasvorm vanuit de vloeistof? En ja daar hoeft een vloeistof niet per sé tot het kookpunt voor verwarmd te worden.

Gebruikersavatar
Berichten: 47

Re: Azijnzuur

Goed, maar wat is de faseovergang naar de gasvorm vanuit de vloeistof? En ja daar hoeft een vloeistof niet per sé tot het kookpunt voor verwarmd te worden.
ik denk dat het vloeibare azijnzuur met (l) dan niet in het water is opgelost. hierdoor verdampt het door een kookpunt van 118 graden (relatief laag). je zou kunnen zeggen dat het een soort verzadigde oplossing is. alleen het azijnzuur dat zich opgelost (aq) bevindt zal niet verdampen. klopt dit?? 8-[

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: Azijnzuur

Uit een oplossing van alcohol in water verdampt de alcohol ook gewoon. Zo'n oplossing heb je vast wel eens gezien in de vorm van wijn. Dit is niet anders.

Gebruikersavatar
Berichten: 47

Re: Azijnzuur

Uit een oplossing van alcohol in water verdampt de alcohol ook gewoon. Zo'n oplossing heb je vast wel eens gezien in de vorm van wijn. Dit is niet anders.
Dank je wel voor de vergelijking. ik snap het helemaal ;)

Berichten: 3.145

Re: Azijnzuur

Zeker weten dat je het snapt? Jij hebt het over een verzadigde oplossing. Daar is helemaal geen sprake van en hier doet dat er helemaal niet toe (een azijnzuur oplossing is trouwens nooit verzadigd, dit is in alle verhoudingen mengbaar met water).

Wat hier gebeurt is dat in de oplossing van azijnzuur in water moleculen azijnzuur zitten, welke door de beweging van de moleculen los kunnen komen uit de oplossing (samen met watermoleculen) en dus overgaan naar de gastoestand. Dus, je kunt spreken van het volgende evenwicht:

CH3COOH(aq) <---> CH3COOH(g)

Dit is het geval bij azijnzuur, omdat verreweg de meeste moleculen ook gewoon als complete moleculen in oplossing zitten (99.99..% of zo).

Heb je het nu bijvoorbeeld over zoutzuur, dan is de situatie ingewikkelder. In verdund zoutzuur (bijv. 10% gewicht HCl), is vrijwel 100% van het molecuul HCl opgesplitst in ionen:

HCl(aq) <---> H+(aq) + Cl-(aq) (vrijwel 100% aan rechter kant van evenwicht)

Deze ionen kunnen niet zomaar uit het water en daarom ruik je bij 10% zoutzuur ook helemaal niks.

Neem je echter 30% zoutzuur, dan is een redelijk deel van de moleculen ongesplitst en heb je dus naast de H+ en Cl- ionen ook een redelijk percentage moleculen HCl en deze kunnen uit de vloeistof ontsnappen. Dus 30% zoutzuur ruik je wel (heeft een heel scherpe/stekende en onaangename geur):

HCl(aq) <---> HCl(g)

Reageer