[scheikunde] kleine vraagjes over adsorptie
Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood
-
- Berichten: 212
[scheikunde] kleine vraagjes over adsorptie
Ik heb enkele vraagjes ivm een practicum dat ik moet uitvoeren.
In het practicum proberen we te achterhalen wat de adsorptie-eigenschappen van actieve kool zijn. Hiervoor maken we gebruik van azijnzuuroplossing als adsorbaat en actieve kool als adsorbens.
Mijn eerste vraag is nu waarom we actieve kool gebruiken? Wat zijn de eigenschappen van een goed adsorbens?
Mijn tweede vraag vloeit hieruit voort nl. waarom gebruiken we azijnzuuroplossing als adsorbaat? (dit zal ik wel kunnen beantwoorden als ik weet welke de eigenschappen zijn van een goed adsorbens.)
Het practicum is als volgt: we maken een verdunningsreeks van azijnzuur. Vervolgens mengen we er actieve kool bij en schudden we. Daarna gebeurt een filtratie.
Mijn derde vraag: bij die filtratie: hoe meer filtraat we hebben hoe beter de adsorptie is doorgegaan toch? of is mijn redenering hier fout?
Mijn vierde vraag: we moeten de eerste 10 tot 20 ml van ons filtraat verwijderen. Waarom is dit?
Vervolgens moeten we het filtraat titreren met NaOH. Dit begrijp ik volledig en waarom en zo. Daarna moeten we via de vergelijking van Freunlich de constante k en 1/n bepalen.
Mijn vijfde vraag: wat geven die constanten weer?
Alvast bedankt,
yvesvdv
In het practicum proberen we te achterhalen wat de adsorptie-eigenschappen van actieve kool zijn. Hiervoor maken we gebruik van azijnzuuroplossing als adsorbaat en actieve kool als adsorbens.
Mijn eerste vraag is nu waarom we actieve kool gebruiken? Wat zijn de eigenschappen van een goed adsorbens?
Mijn tweede vraag vloeit hieruit voort nl. waarom gebruiken we azijnzuuroplossing als adsorbaat? (dit zal ik wel kunnen beantwoorden als ik weet welke de eigenschappen zijn van een goed adsorbens.)
Het practicum is als volgt: we maken een verdunningsreeks van azijnzuur. Vervolgens mengen we er actieve kool bij en schudden we. Daarna gebeurt een filtratie.
Mijn derde vraag: bij die filtratie: hoe meer filtraat we hebben hoe beter de adsorptie is doorgegaan toch? of is mijn redenering hier fout?
Mijn vierde vraag: we moeten de eerste 10 tot 20 ml van ons filtraat verwijderen. Waarom is dit?
Vervolgens moeten we het filtraat titreren met NaOH. Dit begrijp ik volledig en waarom en zo. Daarna moeten we via de vergelijking van Freunlich de constante k en 1/n bepalen.
Mijn vijfde vraag: wat geven die constanten weer?
Alvast bedankt,
yvesvdv
- Berichten: 11.177
Re: [scheikunde] kleine vraagjes over adsorptie
Heb je al eens opgezocht wat actieve kool is naast een vorm van koolstof?
Je kunt van alles aan een adsorbens hechten, grote moleculen doen dat echter beter dan kleinere. Azijnzuur heeft een reden die verder in je prakticum beschreven staat.
Water valt gewoon door je actieve kool en filter heen. Dat is dus geen maat voor je adsorbens-sterkte.
Denk je dat je filter de fijnste deeltjes actieve kool ook tegenhoudt? Zit je erop te wachten dat na eventuele verdunning ineens azijnzuur uit je actieve kool gewassen wordt?
Je kunt de Freundlich vergelijking schrijven als log(x/m)= n*logC + logK en het heeft dan dus de vorm y = ax+b. Het zijn dan gewoon fittingsconstanten voor een lineaire vergelijking.
Je kunt van alles aan een adsorbens hechten, grote moleculen doen dat echter beter dan kleinere. Azijnzuur heeft een reden die verder in je prakticum beschreven staat.
Water valt gewoon door je actieve kool en filter heen. Dat is dus geen maat voor je adsorbens-sterkte.
Denk je dat je filter de fijnste deeltjes actieve kool ook tegenhoudt? Zit je erop te wachten dat na eventuele verdunning ineens azijnzuur uit je actieve kool gewassen wordt?
Je kunt de Freundlich vergelijking schrijven als log(x/m)= n*logC + logK en het heeft dan dus de vorm y = ax+b. Het zijn dan gewoon fittingsconstanten voor een lineaire vergelijking.
-
- Berichten: 212
Re: [scheikunde] kleine vraagjes over adsorptie
bedankt voor je snelle reactie!
ja, ik weet dat actieve kool koolstof is waar de onzuiverheden zijn uitgehaald via een thermisch proces. (ik denk niet dat het belangrijk is om te weten hoe het in zijn werk gaat in mijn geval, maar eerder welke de eigenschappen zijn om als absorbens te dienen? Waarom juist de keuze voor actieve kool in combinatie met azijnzuuroplossing? Je kan bv. ook kiezen voor kiezelzuur.)
Het staat dus niet in mijn practicum waarom de keuze op azijnzuuroplossing is gevallen. Waarom denkt u dat dit is?
over de filtratie: ik denk dat het zo zit: je laat de actieve kool adsorberen aan azijnzuur. Hoe hoger de concentratie (dus hoe meer deeltjes) hoe meer er kunnen adsorberen aan de actieve kool, tot op een bepaalt moment als de actieve kool verzadigd is(klopt dit?). Daarna filtreer je elk mengsel en de hoeveelheid azijnzuur die in elk mengsel niet geadsorbeerd is titreer je daarna met NaOH. Hieruit kan je dan berekenen hoeveel azijnzuur er geadsorbeerd is. Is mijn redenering niet correct?
Nog 2 vraagjes: Waarom moet ik de eerste 10 tot 20 ml van elk filtraat wegdoen en niet gebruiken voor de titratie.
Wat gebeurt er als je de temperatuur verhoogt?
Alvast bedankt,
yvesvdv
ja, ik weet dat actieve kool koolstof is waar de onzuiverheden zijn uitgehaald via een thermisch proces. (ik denk niet dat het belangrijk is om te weten hoe het in zijn werk gaat in mijn geval, maar eerder welke de eigenschappen zijn om als absorbens te dienen? Waarom juist de keuze voor actieve kool in combinatie met azijnzuuroplossing? Je kan bv. ook kiezen voor kiezelzuur.)
Het staat dus niet in mijn practicum waarom de keuze op azijnzuuroplossing is gevallen. Waarom denkt u dat dit is?
over de filtratie: ik denk dat het zo zit: je laat de actieve kool adsorberen aan azijnzuur. Hoe hoger de concentratie (dus hoe meer deeltjes) hoe meer er kunnen adsorberen aan de actieve kool, tot op een bepaalt moment als de actieve kool verzadigd is(klopt dit?). Daarna filtreer je elk mengsel en de hoeveelheid azijnzuur die in elk mengsel niet geadsorbeerd is titreer je daarna met NaOH. Hieruit kan je dan berekenen hoeveel azijnzuur er geadsorbeerd is. Is mijn redenering niet correct?
Nog 2 vraagjes: Waarom moet ik de eerste 10 tot 20 ml van elk filtraat wegdoen en niet gebruiken voor de titratie.
Wat gebeurt er als je de temperatuur verhoogt?
Alvast bedankt,
yvesvdv
- Berichten: 11.177
Re: [scheikunde] kleine vraagjes over adsorptie
Weet je ook wat er verder met dat koolstof aan de hand is? Zou er evenveel stof kunnen adsorberen als ik het actieve kool zou samenpersen tot een enkel bolletje zodat alleen de buitenkant toegankelijk is?
Azijnzuur is goedkoop.
Je zit in de buurt, maar je neemt niet mee dat er evengoed azijnzuurmoleculen zijn die weer desorberen. Wat zou dat kunnen betekenen als op een bepaald punt evenveel azijnzuur ad- als desorbeert?
Je denkwijze vanaf het filtreren klopt helemaal.
Je vraag over het discarden van je voorloop in feite heb ik al beantwoord.
Voor je laatste vraag: zoek de arrheniusvergelijking op en bedenk hoe deze hier effect kan hebben.
Azijnzuur is goedkoop.
Je zit in de buurt, maar je neemt niet mee dat er evengoed azijnzuurmoleculen zijn die weer desorberen. Wat zou dat kunnen betekenen als op een bepaald punt evenveel azijnzuur ad- als desorbeert?
Je denkwijze vanaf het filtreren klopt helemaal.
Je vraag over het discarden van je voorloop in feite heb ik al beantwoord.
Voor je laatste vraag: zoek de arrheniusvergelijking op en bedenk hoe deze hier effect kan hebben.
-
- Berichten: 212
Re: [scheikunde] kleine vraagjes over adsorptie
groot specifiek oppervlak
er wordt een evenwicht bereikt
als de temperatuur stijgt, reactiesnelheid stijgt
er wordt een evenwicht bereikt
als de temperatuur stijgt, reactiesnelheid stijgt
- Berichten: 11.177
Re: [scheikunde] kleine vraagjes over adsorptie
Klopt, klopt. En welke reactiesnelheid precies?
-
- Berichten: 212
Re: [scheikunde] kleine vraagjes over adsorptie
de snelheid waarmee de azijnzuurmoleculen zullen adsorberen aan de actieve kool
ik snap toch nog altijd niet waarom je de eerste 10 tot 20 ml moet wegdoen?
Waar heb je dat ergens uitgelegd?
ik snap toch nog altijd niet waarom je de eerste 10 tot 20 ml moet wegdoen?
Waar heb je dat ergens uitgelegd?
- Berichten: 11.177
Re: [scheikunde] kleine vraagjes over adsorptie
Denk je dat je filter de fijnste deeltjes actieve kool ook tegenhoudt? Zit je erop te wachten dat na eventuele verdunning ineens azijnzuur uit je actieve kool gewassen wordt? <--daarzo
En dat is 1 van de vergelijkingen. Dat ze er weer af kunnen flikkeren is een andere.
En dat is 1 van de vergelijkingen. Dat ze er weer af kunnen flikkeren is een andere.
-
- Berichten: 212
Re: [scheikunde] kleine vraagjes over adsorptie
dus die eerste 10 tot 20 ml zijn kleine deeltjes actieve kool die geen azijnzuurmoleculen aan hen geadsorbeerd hebben?
- Berichten: 11.177
Re: [scheikunde] kleine vraagjes over adsorptie
Juist wel, en daar zit het probleem.
-
- Berichten: 212
Re: [scheikunde] kleine vraagjes over adsorptie
Hoe kunnen die erdoor komen? Kun je dat nog eens uitleggen?
- Berichten: 11.177
Re: [scheikunde] kleine vraagjes over adsorptie
Vergelijk het met zeven van zand. Kleine deeltjes flikkeren gewoon door je zeef. Dat zou op zich geen probleem zijn hier, ware het niet dat hier een te meten stof aan je zand plakt. Als je bij een evenwicht een van de componenten verwijdert (door titratie bijvoorbeeld) zal je hier het adsorptie-evenwicht naar desorptie drukken. Er komt dus weer nieuw azijnzuur in je oplossing dat je OOK meeneemt in je titratie. Ergo, je introduceert een onbekende fout.
-
- Berichten: 212
Re: [scheikunde] kleine vraagjes over adsorptie
maar hoe komt het dat die deeltjes daardoor kunnen terwijl dit na 20 ml niet meer gebeurt?
- Berichten: 11.177
Re: [scheikunde] kleine vraagjes over adsorptie
Dat is een beetje een nattevingergetal. Ze zijn daar ook niet echt nauwkeurig in, 10 tot 20 ml
-
- Berichten: 3
Re: [scheikunde] kleine vraagjes over adsorptie
Ik heb morgen ook dit practicum, en ik versta nog steeds niet waarom je die eerste 10-20 ml van het filtraat moet verwijderen. We moeten namelijk de actieve kool toevoegen aan 100 ml verdunde azijnzuuroplossing. Kunnen er dan in de resterende 80-90ml geen kleine deeltjes verzadigde actieve kool meer zitten die door de filter gaan?
Ik denk wel dat ik versta waarom dat je je filtraat moet verwijderen:
De kleine deeltjes actieve kool, verzadigd met azijnzuur, lopen door de filter en als je start met titreren (met NaOH) komt die azijnzuur vrij van je actieve cool. En dus maak je een fout bij de bepaling van de hoeveelheid niet geadsorbeerde azijnzuur. En de grote actieve cool deeltjes lopen gewoon niet door de filter. Klopt dit?
Is het misschien zo dat je filter verzadigd moet geraken met actieve kool?
En in de vergelijking van Freundlich : log(x/m)= 1/n*logc + logk , wat is die c precies?
Ik denk wel dat ik versta waarom dat je je filtraat moet verwijderen:
De kleine deeltjes actieve kool, verzadigd met azijnzuur, lopen door de filter en als je start met titreren (met NaOH) komt die azijnzuur vrij van je actieve cool. En dus maak je een fout bij de bepaling van de hoeveelheid niet geadsorbeerde azijnzuur. En de grote actieve cool deeltjes lopen gewoon niet door de filter. Klopt dit?
Is het misschien zo dat je filter verzadigd moet geraken met actieve kool?
En in de vergelijking van Freundlich : log(x/m)= 1/n*logc + logk , wat is die c precies?