Springen naar inhoud

Vitamine C



  • Log in om te kunnen reageren

#1

KarlijnBucks

    KarlijnBucks


  • >25 berichten
  • 57 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 02 april 2012 - 11:03

Hallo,

Voor school heb ik een aantal onderzoeken gedaan om het gehalte vitamine C te onderzoeken in grapefruitsap en sinaasappelsap: zowel vers geperst als uit pak.
Ik heb een coulometrische bepaling (elektrolyse) met jood en een titratie met DCPIP uitgevoerd.

De bepalingen zijn goed verlopen. Echter: de resultaten komen niet overeen met de gevonden resultaten uit literatuur. (Behalve die van vers grapefruitsap).
Deze zijn hieronder te vinden:

Geplaatste afbeelding

Ik kan alleen niet bedenken waarom alle resultaten (behalve vers grapefruitsap) te hoog uitvallen. Kan iemand me hier bij helpen? Waar moet ik aan denken?

Groetjes, Karlijn

Veranderd door KarlijnBucks, 02 april 2012 - 11:08


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Drieske

    Drieske


  • >5k berichten
  • 10217 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 03 april 2012 - 13:34

Iemand die hier een handje kan toesteken?
Zoek je graag naar het meest interessante wetenschapsnieuws? Wij zoeken nog een vrijwilliger voor ons nieuwspostteam.

#3

biochemiefreak

    biochemiefreak


  • >1k berichten
  • 2330 berichten
  • VIP

Geplaatst op 03 april 2012 - 13:59

Beste Karlijn,
Er zijn nog wel wat parameter waar er een verschil zou kunnen ontstaan tussen jouw waarde en de waarde in de literatuur.
Ik zal je enkele parameters geven waar je aan zou kunnen denken.
- Aantal malen dat je het experiment hebt uitgevoerd.
- Wat is je vooraf gestelde systematisch fout in het experiment.
- Verwacht in je vers geperste sinaasappel/grapefruit ook een verschil in gehalte tussen de verschillende vruchten? De ene sinaasappel heeft misschien meer vitamine C in zich als de andere sinaasappel.
- Een fabrikant van de pakken vruchtensap heeft ook een marge in zijn concentratie vitamine C.
Misschien helpt je dit voor het maken van een goede discussie.

MvG Ron

#4

mvbandit650

    mvbandit650


  • >25 berichten
  • 54 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 april 2012 - 16:35

Kun je nagaan of de fabrikant kunstmatig vitamine C heeft toegevoegd?
"Life is what happens while you are busy making other plans." - John Lennon

#5

KarlijnBucks

    KarlijnBucks


  • >25 berichten
  • 57 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 04 april 2012 - 12:03

Hallo,
Bedankt voor de reacties.

Aantal malen dat je het experiment hebt uitgevoerd.

De experimenten zijn 3 keer (tot 4 keer in sommige gevallen) uitgevoerd. Dus daar zou het probleem niet moeten liggen.

- Verwacht in je vers geperste sinaasappel/grapefruit ook een verschil in gehalte tussen de verschillende vruchten? De ene sinaasappel heeft misschien meer vitamine C in zich als de andere sinaasappel.

Dit is een goed punt. Ik heb echter voor de bepaling van de versgeperste sinaasappels 8 sinaasappels geperst (weliswaar van dezelfde fabrikant). Het zou wel kunnen gelden voor de grapefruit, aangezien ik er daar maar 1 van heb geperst.

Kun je nagaan of de fabrikant kunstmatig vitamine C heeft toegevoegd?

Dat hoort wel op het pak te staan. Ik heb het pak op dit moment even niet bij de hand. Maar stel dat dat het geval zou zijn: kan dit invloed hebben op mijn gevonden resultaten? Dit veranderd toch niks aan het aantal mg vitamine C wat er op het pak weergegeven is? En ik heb de bepalingen gewoon uitgevoerd met het sap uit het pak... dus ik zie niet in op welke manier dat ermee te maken heeft?

Groetjes Karlijn

Veranderd door KarlijnBucks, 04 april 2012 - 12:06


#6

biochemiefreak

    biochemiefreak


  • >1k berichten
  • 2330 berichten
  • VIP

Geplaatst op 04 april 2012 - 12:22

Ik ben wel nieuwsgierig naar jouw SD waarde tussen uitgevoerde experimenten.
Zoveel getallen achter de komma zou ik niet doen. Eén of twee misschien ligt aan je SD waarden.

Heb je vooraf ook bepaald waar jij de grootste fout in verwacht? Elke stap in je uitvoering kan er voor zorgen dat je systematische fout toeneemt. Afwegen, pipetteren, titreren enz.

Misschien heb je er wel aangedacht. Zijn de pakken eerst goed gemengd en uit de verpakking gehaald en vandaar uit een verse portie meegenomen? En waren de pakken nog niet geopend voor gebruik. Vit C is wel een gevoelig molecuul.

MvG Ron

#7

KarlijnBucks

    KarlijnBucks


  • >25 berichten
  • 57 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 04 april 2012 - 12:59

Foutendiscussie voor de coulometrische bepaling:

Sinaasappelsap uit pak
51,5 +/- 0,8

Vers geperst sinaasappelsap
57,6 +/- 3,4

Grapefruitsap uit pak
Dus 31.0 +/- 1,4

Vers geperst grapefruitsap
42.3+/- 0,7

#8

biochemiefreak

    biochemiefreak


  • >1k berichten
  • 2330 berichten
  • VIP

Geplaatst op 04 april 2012 - 13:27

De juistheid van zowel de verse sinaasappel als de grapefruit is prima.
Maar nu een verklaring vinden voor de onjuistheid bij de pakken sap.

#9

KarlijnBucks

    KarlijnBucks


  • >25 berichten
  • 57 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 04 april 2012 - 13:34

Ik denk dat ik die onjuistheid dan moet zoeken in het onjuist handelen tijdens het uitvoeren van het practicum.
Zoals biochemiefreak eerder al zei: het kan zijn dat er:

- onjuist afgewogen is (lijkt me onwaarschijnlijk door het gebruik van analytische balans)
- onduidelijk omslagpunt bij de elektrolyse (--> ook erg onwaarschijnlijk aangezien de stroomsterkte bijna constant bleef aan het eind van het practicum)
- onjuist getitreerd met DCPIP --> zeer waarschijnlijk, omslagpunt was moeilijk te zien
- niet nauwkeurig het aantal ml sap gebruikt (was het geval)
- afleesfout op de buret
- en andere fouten die kunnen gebeuren tijdens een practicum

Zo ongeveer?

Groetjes Karlijn

#10

biochemiefreak

    biochemiefreak


  • >1k berichten
  • 2330 berichten
  • VIP

Geplaatst op 04 april 2012 - 13:37

Dat lijkt me prima discussie punten om de onjuistheid van je experiment te verklaren.

#11

KarlijnBucks

    KarlijnBucks


  • >25 berichten
  • 57 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 04 april 2012 - 19:01

Dankjewel!

Ik zit nu alleen nog met 1 vraag.

Kun je nagaan of de fabrikant kunstmatig vitamine C heeft toegevoegd?


Op het pak van sinaasappelsap is dit niet vermeld. Maar wat heeft dit ermee te maken?

MvG






Also tagged with one or more of these keywords: scheikunde

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures