[scheikunde] Oxaalzuurgehalte spinazie met behulp van een redoxtitratie bepalen
Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood
-
- Berichten: 247
Oxaalzuurgehalte spinazie met behulp van een redoxtitratie bepalen
Hallo,
Ik moest samen met een medeleering het oxaalzuurgehalte in spinazie bepalen.
We moesten hiervoor het oxaalzuur laten reageren met een overmaat aan jood.
Het (overgebleven) jood (na de reactie met oxaalzuur) gaan we titreren met natriumtiosulfaat oplossing met zetmeel als indicator.
Als eerste hebben we de spinazie gekookt in een zoutzuuroplossing, om zoveel mogelijk oxaalzuur uit de spinazie te halen. In het spinazie-extract zitten veel losse positieve ionen en oxaalzuur. Fe3+ is een storende factor, omdat het een sterkere oxidator dan jood. We willen dus de Fe3+ ionen uit het spinazie-extract halen. Dit lukt ons echter niet zonder de pH te verhogen.
We hebben om de ijzerionen eruit te halen ammonia toegevoegd. We weten echter niet precies hoeveel ijzer er in de oplossing zit. Dus het toevoegen van de ammonia aan het spinazie-extract zorgde voor een ijzer(III)hydroxide neerslag. De OH- ionen zorgden echter ook voor een flinke stijging van het pH, waardoor het oxaalzuur weer werd omgezet in een oxalaatzouten.
Weet iemand hier misschien een manier om het Fe3+ uit het spinazie-extract te laten neerslaan zonder het pH te beïnvloeden.
Alvast bedankt!!!
Mvg, Timo
Ik moest samen met een medeleering het oxaalzuurgehalte in spinazie bepalen.
We moesten hiervoor het oxaalzuur laten reageren met een overmaat aan jood.
Het (overgebleven) jood (na de reactie met oxaalzuur) gaan we titreren met natriumtiosulfaat oplossing met zetmeel als indicator.
Als eerste hebben we de spinazie gekookt in een zoutzuuroplossing, om zoveel mogelijk oxaalzuur uit de spinazie te halen. In het spinazie-extract zitten veel losse positieve ionen en oxaalzuur. Fe3+ is een storende factor, omdat het een sterkere oxidator dan jood. We willen dus de Fe3+ ionen uit het spinazie-extract halen. Dit lukt ons echter niet zonder de pH te verhogen.
We hebben om de ijzerionen eruit te halen ammonia toegevoegd. We weten echter niet precies hoeveel ijzer er in de oplossing zit. Dus het toevoegen van de ammonia aan het spinazie-extract zorgde voor een ijzer(III)hydroxide neerslag. De OH- ionen zorgden echter ook voor een flinke stijging van het pH, waardoor het oxaalzuur weer werd omgezet in een oxalaatzouten.
Weet iemand hier misschien een manier om het Fe3+ uit het spinazie-extract te laten neerslaan zonder het pH te beïnvloeden.
Alvast bedankt!!!
Mvg, Timo
-
- Berichten: 12
Re: Oxaalzuurgehalte spinazie met behulp van een redoxtitratie bepalen
Een kleine tip: Zoek eens naar complexen.
Zijn er complexen van ijzer(III) te vinden die te maken zijn zonder de pH te beinvloeden?
Zijn er complexen van ijzer(III) te vinden die te maken zijn zonder de pH te beinvloeden?
-
- Berichten: 247
Re: Oxaalzuurgehalte spinazie met behulp van een redoxtitratie bepalen
Ik weet niet helemaal wat je bedoelt met complexen? Bedoel hiermee een neerslag?
Het ijzer(III) zou kunnen neerslaan met hydroxide, fosfaat en zuurstofionen. (Volgens Tabel 45A Binas)
Al deze negatieve ionen zijn echter ook base die de pH van de oplossing flink laten stijgen. Wij hebben in ieder geval geen zout kunnen vinden die negatieve ionen bevat die neerslaan met ijzer(III) en niet de pH laten stijgen.
Bedankt voor je reactie!
Het ijzer(III) zou kunnen neerslaan met hydroxide, fosfaat en zuurstofionen. (Volgens Tabel 45A Binas)
Al deze negatieve ionen zijn echter ook base die de pH van de oplossing flink laten stijgen. Wij hebben in ieder geval geen zout kunnen vinden die negatieve ionen bevat die neerslaan met ijzer(III) en niet de pH laten stijgen.
Bedankt voor je reactie!
- Berichten: 11.177
Re: Oxaalzuurgehalte spinazie met behulp van een redoxtitratie bepalen
Klopt, maar dat zijn simpele neerslagreacties. Het woord waar jij eens op moet googlen heet cheleren.