Uit een reeks van punten de correcte functie halen. (nauwkeurigheid)

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer

Uit een reeks van punten de correcte functie halen. (nauwkeurigheid)

Hallo,

Uit een experiment heb ik verschillende gegevens gehaald.

Het is de bedoeling dat ik hiermee verder reken, maar ik weet niet exact hoe ik uit deze reeks van punten een goede functie kan halen. De uitgekomen resultaten is een combinatie van 6 verschillende sensoren en zal dus ook afwijkingen vertonen van de werkelijke waarde. Ik wil nu de bekomen resultaten wiskundig kunnen uitleggen aan de hand van formules.

Ik weet dat je de trendlijn van excel zelf kan gebruiken, maar ik vrees er wat voor dat er betere geschiktere curven te vinden zijn. (andere programma's?)

Ik kan de curven nl perfect nabootsen met een 6e orde polynoom, maar dat wilt dus ook zeggen dat de fouten er mee ingenomen worden. Het effect van deze fouten kan je er makkelijk uithalen door de graad van de polynoom naar beneden te brengen (maar dan ook de nauwkeurigheid?!)

een vb: http://screencast.com/t/0U3LUwEpd4c

de derde orde polynoom beschrijft de curve zo goed als perfect. maar als ik deze extrapoleer naar hogere en lagere waarden doen deze helemaal niet zoals ik werkelijkheid zal gebeuren.

de 2e orde polynoom zit bij alle waarden redelijk ver van de opgemeten waarde af maar de extrapolatie naar hogere en lagere x-waarden is wel iets logischer.

een ander voorbeeld is: http://screencast.com/t/Y24RFFVE

Alvast bedankt!

Antares

Reageer