[biologie] afbraakproducten in gal

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 1.247

afbraakproducten in gal

Hallo allemaal.

Gal bestaat onder meer uit afbraakproducten van hemoglobine (afkomstig uit afgestorven rode bloedcellen) en uit afbaakproducten van cholesterol. Ik snap niet waarom gal uit onder andere afbraakproducten bestaat. Het is toch een stof met een functie? Afbraakproducten kunnen toch gewoon naar de nieren gaan? Dat zou net zoiets zijn als: Insuline bevat onder andere de volgende afbraakproducten?!

Re: afbraakproducten in gal

Het heeft te maken met de onstaanswijze van een stof en niet direct met een funktie.

Een ander voorbeeld: zo zou je glucose ook een afbraakproduct kunnen noemen het ontstaat namelijk uit suiker ofwel saccharose.

Gebruikersavatar
Berichten: 1.247

Re: afbraakproducten in gal

okey dus er ontstaan bij de aanmaak van gal toevallig gewoon andere stoffen? :P

Gebruikersavatar
Berichten: 1.146

Re: afbraakproducten in gal

Alles wat in onze bloedbaan wordt opgenomen passeert doorheen 2 grote filterstations in ons lichaam: de lever en de nieren (milt voor afbraak van bloed). In de lever worden cholesterol en bilirubine uit het bloed gefilterd en gaan door naar de galblaas samen met enkele galzouten (product uit cholesterol). De galzouten hebben wel degelijk een functioneel nut; zo helpen ze bij de afbraak van vet. De galblaas mondt uit in het duodenum of twaalfvingerige darm waar de spijsbrok met de galzouten vermend wordt. Bilirubine is schadelijk voor het lichaam en verlaat via de stoelgang het lichaam. Dat is overigens de reden waarom de stoelgang bruin gekleurd is.
Ik snap niet waarom gal uit onder andere afbraakproducten bestaat. Het is toch een stof met een functie?
De vetverwerkende functie van gal is dus het resultaat van de galzouten die ontstaan uit de verwerking van cholesterol. Dit heet een afbraakproduct maar dient ons lichaam dus nog een verder nut.
A word of encouragement during a failure is worth more than an hour of praise after success.

I hear, I know. I see, I remember. I do, I understand -Confucius-

Reageer