Vliegtuig met bliksemafleider?

Moderator: Rhiannon

Reageer
Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.538

Vliegtuig met bliksemafleider?

het ANP schreef:"Maandagochtend moest er ook al een vliegtuig van Corendon terugkeren naar Schiphol. Tijdens het opstijgen werd het getroffen door de bliksem. Ook dit toestel keerde zonder problemen terug.

Volgens Corendon komt het vaker voor dat vliegtuigen worden getroffen door de bliksem. Ze hebben dan ook een bliksemafleider. Ook in dit geval ving die de bliksem op." (link)


Daar kijk ik van op, dat Corendon de vliegtuigen van een bliksemafleider voorziet. Hangt er een kilometerslange koperen kabel achter dat vliegtuig en is die kabel met een deugdelijke pen in de grond geslagen tot aan het grondwater? Het kost wat maar dan heb je ook wat.

Berichten: 20

Re: Vliegtuig met bliksemafleider?

Ha Ha Ha Ha :|

Vliegtuigen zijn een tussestation van de bliksem. de bliksemgeleider leid alleen de bliksem langs het vliegtuig en niet door de "Organen" van het vliegtuig..

Maar inderdaad ALS er een koperdraad liep hadden koperdieven hier een staatlot mee!

Gebruikersavatar
Berichten: 1.448

Re: Vliegtuig met bliksemafleider?

de bliksemgeleider leid alleen de bliksem langs het vliegtuig
Zelfs "de bliksemgeleider" is in dit geval al een te groot woord. Een Boeing 737 zoals waar het in dit geval om gaat moet het gewoon hebben van zijn aluminium huid. Bij vliegtuigen die meer uit composiet bestaan zou je wel van speciale bliksemgeleiders kunnen spreken omdat toch geweven geleidend materiaal in de huid wordt aangebracht.

Verder is dit, zoals je ook hier ziet, geen garantie dat blikseminslag helemaal geen gevolgen heeft voor de boordsystemen, maar de kans op gevaarlijke situaties er erdoor wel erg klein.

Reageer