zetmeel in plant

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 3

zetmeel in plant

voor een practicum op school moesten we een paar vragen beantwoorden. één vraag was : Wanneer je kaliumjodide-oplossing op een groen blad druppelt, toon je geen zetmeel aan, ook al zit er zetmeel in de cellen. Hoe komt dit?

is dat omdat het niet door de cel wand komt?

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.270

Re: zetmeel in plant

is dat omdat het niet door de cel wand komt?
Kaliumjodide kan wel door de levende celwand worden getransporteerd, maar zo vlot gaat dat niet. Verder zit er aan de buitenkant van een intact blad nog een meer of minder dikke waslaag, die de opname van kaliumjodide niet bevordert. Snij je een levend blad door, en leg je het te weken in een kaliumjodide-oplossing, dan zie je na een dag kleuring, maar nog steeds maar vooral in de cellen niet te ver van de snijwond vandaan. Wacht je nog langer, dan is er de kans dat de bladcellen hun zetmeelreserve terug hebben omgezet in glucose, en dat je weinig tot niks meer ziet.

Trouwens, 's winters deze proef uitvoeren is toch al niet evident. Zoveel glucose maken de bladeren nu niet dat ze dat, wachtend op transport, moeten opslaan als zetmeel om een te hoge osmotische waarde te voorkomen. En toch zeker 's ochtends gesneden blad zal heel weinig zetmeel bevatten.

Voor schitterende plaatjes: blad doodkoken, bleken in ontkleurde spiritus, dan pas jood toevoegen.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Reageer