Verste protocluster ooit ontdekt

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Verste protocluster ooit ontdekt

Met de Japanse 8,2-meter Subaru-telescoop op Mauna Kea, Hawaii, is een protocluster van sterrenstelsels ontdekt op een afstand van 12,7 miljard lichtjaar van de aarde. Dat betekent dat de cluster-in-wording al bestond toen het heelal nog maar ca. één miljard jaar oud was.


Sterrenstelsels zoals ons eigen Melkwegstelsel zijn gegroepeerd in clusters en superclusters. Hoe deze groteschaalstructuur van het heelal precies is ontstaan, is niet goed bekend. De ontdekking van clusters in de prille jeugd van het heelal kan dan ook bijdragen aan een beter begrip van dat proces. De vorming van clusters heeft in elk geval op de een of andere manier invloed op de eigenschappen van de sterrenstelsels die erin voorkomen: sterrenstelsels in clusters zijn in het algemeen bijvoorbeeld zwaarder dan sterrenstelsels die géén deel uitmaken van grote clusters.


Afbeelding

De verdeling van sterrenstelsels 12,7 miljard jaar geleden. Witte cirkels stellen de sterrenstelsels voor, de grootte is de lichtsterkte van de sterrenstelsels. De kleur contour is de dichtheid, hoe roder de kleur, hoe hoger de dichtheid.


Lees verder:

Allesoversterrenkunde


Lees meer:

Subaru Telescope


Wetenschappelijke publicatie:

Jun Toshikawa, et al.: Discovery of a protocluster at z ~ 6
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Reageer